Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Langer schaarste in courgette dit seizoen, Spaanse volumes trekken trager aan

Tholen – Hogere prijzen voor courgettes in deze tijd van het jaar zijn niet ongewoon. Doorgaans is er tot eind januari gedurende vier tot zes weken minder aanbod in Spanje. Het is een min of meer vast patroon. Ook dit seizoen. Toch is er dit jaar wel iets afwijkend: de periode van schaarste duurt langer. Dat is ook in de prijzen terug te zien. Die zijn al weken hoog, merkt ook Ton Bouw van The Greenery.

“De nieuwe plantingen komen dit seizoen later in productie dan aanvankelijk werd verwacht. De planten geven ook minder kilo’s. Courgettes zijn hierdoor momenteel redelijk schaars en de prijzen hoog. Telers hebben zoals verwacht vanwege onder andere virusproblemen gekozen hun eerste cyclus eerder af te breken in de hoop daarna snel met een tweede cyclus van start te gaan. Stabiel, droog maar wel koud weer heeft die tweede cyclus echter tegen alle verwachtingen in geremd. En dat doet het nog steeds. Per saldo zijn er dit seizoen over een langere periode minder kilo’s beschikbaar. Dat maakt het een afwijkend seizoen.”

De situatie gaat de komende weken wel verbeteren, zo is de verwachting. “Er gaat langzaam meer aanbod komen, maar wel langzamer dan normaal. Elke week zal er, mits het niet opeens extra koud wordt, meer product beschikbaar komen vanaf nu. Los van de kou is het wel goed zonnig geweest, dus dat is voor de kwaliteit dan wel weer goed.”

Terug op peil
Zodra de Spaanse tweede cyclus goed op gang is, zou normaal ook de glasteelt hier op gang moeten komen. Eind januari dienen zich doorgaans de eerste bloemen hier in de kassen aan. Maar ook hier lijkt het net iets anders te zijn dan ‘normaal’. De oorzaak is ook hier duidelijk: de energiecrisis. Cijfers zijn niet direct voorhanden, maar de geluiden dat er niet overal even vroeg en even veel is geplant zijn duidelijk aanwezig.

Ook Ton heeft ze gehoord. Hij wil niet speculeren over wat de effecten daarvan op de markt kunnen gaan zijn, maar verwacht wel dat tot begin februari het courgetteaanbod nog schaars zal blijven. “Daarna is de productie in Spanje normaal gesproken weer op peil. Spanje bepaalt in courgette met haar grote areaal de markt. Glascourgettes zijn er aanzienlijk minder en aanbod uit de vollegrond in Noordwest-Europa laat vanzelfsprekend nog langer op zich wachten. Voor iedereen is het hopen op wat meer rust in de markt. Hoge prijzen lijken leuk, maar wat normalere  prijzen met een goede beschikbaarheid zijn beter voor alle schakels in de keten.”

Voor meer informatie:
Ton Bouw 
The Greenery 
t.bouw@thegreenery.com   
www.thegreenery.com