Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kassenbouw- en installatiebedrijf groeit gericht met nieuwe Europakoers

Tholen – Vorig jaar maakte Horconex haar Europa-ambities kenbaar. De Nederlands-Franse kassenbouwer en installateur gaat klanten in meer Europese landen bedienen. De oplevering in 2021 van alweer fase 3 voor een tomatenteler in Tsjechië is hier een goed voorbeeld van, net als de realisatie van een veredelingskas voor bolchrysanten in België.

Eén ding verliest men daarbij in Poeldijk op het hoofdkantoor niet uit het oog: focus. “Wij zijn in de afgelopen 35 jaar zo groot geworden in Frankrijk en Zwitserland dankzij die focus en dat blijft zo, ook nu we in meer Europese landen actief worden”, benadrukt commercieel directeur Vincent Kuijvenhoven.

Hij vormt sinds 1 januari 2021 samen met operationeel directeur Xander van der Wilk en financieel directeur Jeroen Heemskerk een driekoppige directie met ambitie. Een groeiambitie, die mede mogelijk wordt gemaakt door het in 2020 betrokken nieuwe pand. Het roept de vraag op wat er eerder was: de groeiambitie of het nieuwe pand? “Toen Cees van Uffelen besloot dit pand te laten bouwen, wist hij al dat het belangrijk was om te blijven groeien om gezond te blijven als bedrijf. De precieze invulling van die plannen was er toen nog niet helemaal. Nu wel. We doen het op eigen kracht en in stappen. De extra fysieke ruimte die wij nu beschikbaar hebben helpt ons onze ambities waar te maken.”


De directie met v.l.n.r. Vincent Kuijvenhoven, Xander van der Wilk en Jeroen Heemskerk

Nieuwe thuismarkten
In eerste instantie richt Horconex zich daarbij op Duitsland en Oostenrijk. Beide landen werden als ‘thuismarkt’ vorig jaar toegevoegd, dankzij de aanstelling van verkoopmanager Markus Balan. “Zijn aanstelling en zijn goede netwerk daar werpen nu al vruchten af. We hopen snel een reeks mooie projecten in deze landen neer te zetten.” Van daaruit wil Horconex vervolgens ook een lokale vestiging in Duitsland openen, zoals men dat ook in Frankrijk heeft. “Het is zeker onze intentie om zo’n lokale vestiging te realiseren, maar eerst willen we een aantal projecten doen. Het is voor ons belangrijk om in de landen waar wij ons op richten geen ‘eendagsvlieg’ te zijn.”


Bij projecten krijgen telers als bedankje vaak een fiets. Het leverde al de nodige komische taferelen op, want in het buitenland is de terugtraprem onbekend. “Iedereen is wel heel gebleven, hoor”, lacht Vincent.

Installateur
Toen de Europese groeiambitie kenbaar werd gemaakt, kreeg men in Poeldijk van de Franse collega’s de vraag voorgelegd wat er eigenlijk nog mogelijk is in Nederland. Daar was Horconex nooit echt actief. “Wij hebben hen vaak die vraag gesteld over Frankrijk, dus kregen wij logischerwijs ook die bal teruggekaatst. Wij zien hier in Nederland vooral kansen voor scherming en verwarming. In beide takken van sport zijn wij al jaren actief, alleen nooit zo op de voorgrond. Met onder meer deelname aan tuinbouwbeurs HortiContact willen we daar verandering in brengen. Wij zien dat hier nog ruimte is voor een goede installateur, zeker voor verwarming. Goed personeel is hier schaars. Wij hebben een goede, jonge club om zulke klussen aan te pakken.”


Toen de grondstofprijzen begonnen te stijgen besloot de directie van Horconex na ampel beraad snel te handelen en een grote voorraad verwarmingsbuizen aan te leggen. “Dat voelde toen goed en nu nog steeds.”

Bouwactiviteit België
Voor dit jaar verwacht Vincent dat er in België nog flink wat nieuwbouwactiviteit gaat zijn. Daarom zet Horconex dit jaar bij de zuiderburen ook specifiek in op nieuwbouw. “Het laatste jaar met gunstige subsidies voor warmtekrachtkoppelingen zet druk op de ketel. Je zult zien dat er nog heel wat projecten voor eind van dit jaar opgeleverd moeten worden om die reden.”

Blijvend
Dat Horconex in meer Europese landen gaat bouwen, betekent zoals al aangegeven niet dat dat niet al eerder weleens gebeurd is. Vincent herinnert zich Finland, projecten in het Verenigd Koninkrijk, onder meer vorig jaar nog een verwarmingsproject en andere Oost-Europese landen naast Tsjechië. “Dat land kwam dankzij een project daar ooit eens op ons pad. In het verleden hebben we op die manier wel vaker eens iets buiten Frankrijk en Zwitserland gedaan. Nu willen we dat meer doen en dan niet eenmalig, maar blijvend.” Te beginnen dus in Duitsland en Oostenrijk. “Maar op termijn bijvoorbeeld ook verder in Oost-Europa, waar we in Tsjechië en Slowakije met meerdere kassen inmiddels al goed bekend zijn geraakt. Je zou kunnen zeggen dat we hier, buiten de Franstalige landen, echt onze voetafdruk hebben gezet.”

Voor meer informatie:
Vincent Kuijvenhoven
Horconex
info@horconex.com  
www.horconex.com