Financieel steuntje in de rug voor bíjna verkoopklaar watermeetsysteem

CE-Line team heeft afgelopen maand een financieringsronde succesvol afgesloten. De financiering van het fonds Netherlands Enabling Watertechnologie (NEW) moet het jonge bedrijf helpen haar meetsysteem echt klaar te maken voor de glastuinbouw. CE-Line directeur Wilco Dijkstra: "De financiering van het NEW-fonds is cruciale brandstof om ons meetsysteem echt klaar te maken voor de markt."

CE-Line wil haar concept na proeven nu verkoopklaar maken, met nog een laatste belangrijke toevoeging, vertelt de directeur. "Naast de tien macro-elementen onder de nutriënten – zoals fosfaat, kalium en sulfaat – kan ons systeem straks ook nog zes specifieke sporenelementen meten. Daarvan zijn veel lagere concentraties nodig, maar ze zijn wel essentieel voor de groei en daarom willen telers hier ook graag inzicht in hebben." 


Wilco op GreenTech 2019

Realtime
Volgens Wilco zit de tuinbouwsector te wachten op hun innovatie. "Na succesvolle proeven op een testlocatie van Wageningen University & Research, zijn vorig jaar ook de praktijkproeven bij een groot tomatenteeltbedrijf (lees er meer over op Glastuinbouw Waterproof) veelbelovend uitgepakt. Waar telers nu nog wekelijks of tweewekelijks het irrigatiewater voor hun planten laten testen bij een extern laboratorium, kunnen ze met ons meetsysteem realtime de verschillende nutriënten in het water meten."

Door de technologie van CE-Line te integreren in het watersysteem van de kassen, wordt continu actuele data verzameld. Dat helpt telers om makkelijk en snel de benodigde voedingsconcentraties bij te sturen. "Zo kunnen zij onder alle omstandigheden optimaal voedingswater realiseren voor hun planten", legt Wilco uit. "Los van het feit dat het meetsysteem goed past bij de toenemende digitalisering in hightech kassen, zorgen de controleerbaarheid en stabiliteit van het voedingswater voor meer opbrengst en een betere kwaliteit van gewassen en vruchten. Dagelijks werken met uitgekiender voedingswater vermindert bovendien het verbruik van meststoffen en water."


Opstelling bij Royal Pride. Foto: Glastuinbouw Waterproof

Rijp voor doorbraak
Deze duurzaamheidsvoordelen zijn een essentiële factor voor het NEW-fonds. Door de grote afhankelijkheid van water in bijna alle sectoren – van land- en tuinbouw tot chemie – wil NEW bijdragen aan watertechnologische oplossingen voor circulaire productie. De kracht van het fonds schuilt in de betrokkenheid van de kennisinstellingen Wetsus, Deltares en RUG. "Zij kunnen goed inschatten welke innovaties rondom watertechnologie echt verschil kunnen maken én rijp zijn voor een doorbraak", zegt investment manager Allard van der Horst van de NOM. "Zo ondersteunt het NEW-consortium niet alleen de kennisstarters, maar ook de investeringscommissie van het fonds bij het maken van gefundeerde keuzes."

Het NEW-consortium fungeert als een soort filter: kansrijke kennisstarters – zoals CE-Line – worden eerst ‘gewogen’ door de betrokken kennisinstellingen. "Een waardevol traject", zegt Wilco hierover. "Sparren over de inhoud heeft geholpen om onze aanpak en product verder aan te scherpen. De volgende stap was pitchen voor de investeringscommissie van NEW. Ook heel leerzaam, omdat je met financiële mensen op een andere manier over je propositie praat dan met techneuten. Goede vragen zijn net zo belangrijk als goede antwoorden; juist in een kritisch gesprek ontdek je als start-up waar je staat in het ondernemerschap. CE-Line zit op het goede spoor en we zijn blij dat deze NEW-financiering ons de kans geeft om door te stomen naar de markt."

Laatste toevoeging
Het innovatieve meetsysteem is al tijdens de ontwikkelfase positief opgemerkt: in 2020 won de technologie van CE-Line de GreenTech Innovation Concept Award en vorig najaar werd de start-up in de HillenraadTECH50 opgenomen, als één van de meest veelbelovende ondernemingen die bijdragen aan de toekomst van de glastuinbouw. "Het belangrijkste zijn de positieve signalen van onze potentiële afnemers’, benadrukt de directeur van het bedrijf. "Telers zijn enthousiast, wij hebben inmiddels concrete intenties uit de markt. Alle seinen staan op groen, nu komt het aan op het verfijnen van ons prototype en het systeem verkoopklaar maken."

"We realiseren daarbij nog een laatste belangrijke toevoeging", vertelt de directeur. "Naast de tien macro-elementen onder de nutriënten – zoals fosfaat, kalium en sulfaat – kan ons systeem straks ook nog zes specifieke sporenelementen meten. Daarvan zijn veel lagere concentraties nodig, maar ze zijn wel essentieel voor de groei en daarom willen telers hier ook graag inzicht in hebben."

CE-Line richt zich in eerste instantie op kwekers van vruchtgroenten als tomaten, komkommers, paprika’s en courgettes. "Vooral tomaten hebben baat bij een optimale samenstelling van het voedingswater", weet Wilco. "Daarom is precisiebemesting gewild in deze markt en focussen wij eerst daarop. Al is dit innovatieve systeem interessant voor alle gewassen die in kassen worden gekweekt."

Bron: NOM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven