Prijs tomaat en komkommer blijft bovengemiddeld op VBT-klok

De gemiddelde prijs voor een komkommer steeg vorige week op de Belgische VBT-klokken naar gemiddeld 75 eurocent. De gemiddelde prijzen voor losse tomaten en trostomaten zakten iets. In tomaat liggen de prijzen daarmee nog steeds aanzienlijk hoger dan de afgelopen jaren. In komkommer is minder het geval. De reden(en) zijn bekend: virusproblematiek en de energiecrisis, met als gevolg een lagere aanvoer.

De gemiddeld 75 eurocent bij de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties is een flinke prijs, maar niet per se een afwijkende prijs in vergelijking met de afgelopen jaren voor komkommer. Toen steeg de prijs ook richting de eurogrens of er zelfs nipt over. Het vijfjarig gemiddelde ligt voor deze periode rond de 60 eurocent. Daar ligt de prijs in week 3 boven. In week 2 was de gemiddelde prijs nog net geen 62 eurocent per stuk. 

In tomaat kwam de prijs in januari zowel voor los als tros gemiddeld niet boven de 2 euro uit. Dit jaar wel, zij het gemiddeld in week 3 nipt met in beide gevallen een gemiddelde prijs van 2,01 per kilo. 

In de slaprijzen vorige week zat er aan het eind van de week gemiddeld niet echt grote veranderingen in. De middenprijs voor aardbei leverde ruim 1 euro in ten opzichte van week 2. 

Bekijk hier alle VBT-cijfers over week 3 voor groenten en fruit


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven