VS en EU laten idee vallen om Rusland uit financieel communicatiesysteem te houden

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) is een gemeenschap van wereldwijde interbancaire financiële telecommunicatie. SWIFT biedt een beveiligd netwerk waarmee verschillende financiële instellingen in 212 verschillende landen transactie-informatie kunnen uitwisselen.

Het lijkt erop dat de VS en de Europese Unie niet langer de optie overwegen om Rusland van het Swift-systeem los te koppelen als het Oekraïne aanvalt, meldt Bloomberg. De betrokken landen zijn van mening dat het uitsluiten van Rusland de financiële markten op korte termijn zou kunnen destabiliseren en zou helpen bij de ontwikkeling van een alternatieve, niet-westers gedomineerde infrastructuur. In plaats daarvan overwegen Washington en Brussel gerichte sancties tegen grote Russische banken na een eventuele agressieve actie van Rusland. Duitsland wil uitzonderingen op de sancties om ervoor te zorgen dat olie- en gasbetalingen mogelijk blijven.

Veel landen zijn tegen het afsnijden van Rusland van het Swift-systeem, maar de optie is nog niet helemaal van tafel, volgens een EU-diplomaat die niet bij naam genoemd wil worden, omdat hij vertrouwelijke gesprekken bespreekt. Russische banken zullen echter zeer waarschijnlijk het doelwit zijn na een aanval op Oekraïne, voegde de diplomaat eraan toe.

Bloomberg meldde eerder dat het afsnijden van de Swift-verbinding met Rusland door sommige grote West-Europese landen als een rode lijn wordt gezien. De VS en haar Europese bondgenoten hebben gesproken over sancties tegen verschillende Russische banken, mocht Rusland Oekraïne binnenvallen. Een aantal van diezelfde Europese regeringen hebben ook uitzonderingen voorgesteld voor bepaalde banken en transacties, alsook de geleidelijke invoering van een aantal financiële maatregelen.

Bron: bnnbloomberg.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven