"Met Kerst hadden we te weinig regionale veldsla om de vraag te dekken"

Traditioneel staan de meeste Duitse kassen in deze tijd van het jaar leeg, maar niet bij de familie Höfler in het Knoblauchsland. Want ondanks stijgende energiekosten en CO2-belasting groeien en gedijen bij hen ook in de winter knapperig verse snack-komkommers en veldsla. We spraken met teler Simon Höfler over het lopende kasseizoen en de huidige uitdagingen bij de overdekte teelt. 

Goede komkommeroogst
Sinds eind november oogst de innovatieve groententeler snackkomkommers die onder belichting geteeld worden. "De oogst is constant, bij een goede kwaliteit." Ook verkooptechnisch gezien mogen we niet klagen, want rond Kerst en de jaarwisseling konden we onze producten goed verkopen. Momenteel zijn er in de regionale retail nog talrijke acties, waardoor de afzet ook na de jaarwisseling nog op volle toeren loopt", vertelt Simon.


Snackkomkommers in de hightech kas in het hart van Knoblauchsland

Höfler Gemüse levert tijdens de koude tijd van het jaar snackkomkommers aan de retail in Bayern. Het aanbod wordt overwegend via  Franken Gemüse verkocht. Aanvullend runt de familie Höfler een stand op de groothandelsmarkt Nürnberg. Simon: "De snackkomkommers die we momenteel oogsten, werden in november geplant. Het seizoenseinde staat voor eind maart gepland."

Krappe aanbodsituatie bij veldsla
Parallel aan de oogst van snackkomkommers wordt er sinds eind november verse veldsla uit bedekte teelt aangeboden. Tot nu toe kon er een doorlopend aanbod gegarandeerd worden. "Wegens een gebrek aan zonuren hadden we met Kerst te weinig aanbod om de hoge vraag naar regionale veldsla te dekken. Hierdoor moesten we naar verhouding meer kleine veldsla  plukken om enigszins tegemoet te komen aan de vraag."

Rechts: komkommers onder belichting

Gezien het schaarsere aanbod werd Belgische veldsla op de plaatselijke groothandelsmarkt voor 18 euro per krat aangeboden. "We hebben onze groothandelsprijzen echter de hele tijd stabiel gehouden op 12 euro per krat. De Belgische prijzen zijn inmiddels gedaald naar 7-8 euro per krat, maar de vaste klanten belonen onze prijspolitiek en blijven nu overwegend bij onze producten", schetst Simon de actuele prijsschommelingen.

Afgelopen week wordt de laatste veldsla geplant, afhankelijk van de weersituatie zullen de laatste hoeveelheden in maart geoogst worden. Daarna komen over het algemeen de eerste partijen uit de vollegrondsteelt op de markt.

Gember uit Franken wordt goed ontvangen
Naast de gebruikelijke gewassen wijdt Höfler zich sinds 2020 ook aan de gemberteelt. De respons is tot nu toe goed geweest, bevestigt hij. "Om ervoor te zorgen dat we onze teelt passend bij de toenemende vraag kunnen vergroten, hebben we afgelopen jaar nieuwe folietunnels neergezet." Wanneer het weer een beetje meespeelt zal er van half augustus tot eind november gember uit Franken beschikbaar zijn."

Foto's: Michael Böllet (www.michaelboellet.de)

Voor meer informatie:
Simon Höfler
Höfler Gemüse GbR
Spargelfeldweg 1
90425 Nürnberg, Duitsland
peter.hoefler@hoeflergemuese.de  
www.hoeflergemuese.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven