"op deze manier raak je elke plant"

Nieuwe smalle spuitinstallatie helpt tomatenplantenkweker

Een Westlandse tomatenplantenkweker zocht een oplossing voor het automatisch spuiten van de planten van zijn opdrachtgever. De machine moest geschikt zijn voor een eb- en vloedvloer, smal genoeg om tussen de planten door te kunnen rijden en hoog genoeg om ook de hogere gewassen te kunnen behandelen. Micothon ontwikkelde daarom een speciale extra smalle spuitmachine met een unieke transportgeleider die de machine netjes in het geleidespoor van de vloer houdt. De machine luistert naar de naam Flamingo. 

Smal, licht en stabiel
De gehele machine is gebouwd om door een pad van slechts 35 cm breed te kunnen rijden. De Flamingo is licht van gewicht, maar stabiel gebouwd met een sterk frame en plaatwerk van RVS. De spuitboom heeft een totale breedte van 8 meter, breed genoeg om de gehele kap in één doorgang te kunnen behandelen. Voor een gelijkmatige afgifte van spuitvloeistof over de gehele breedte worden speciale drieweg spuitkoppen toegepast.

De machinevoerder plaatst de machine eenvoudig in de hartlijn van de kap, start de machine via het PLC-gestuurde touchscreen en stuurt de machine de kap in. De machine rijdt naar het einde van de kap, begint op de terugweg te spuiten en stopt automatisch bij de transportwagen.

Eenvoudige aansluiting en bediening
Het aansluiten van de machine voor gebruik is simpel, volgens Theo Straathof van Micothon. "De machine is batterij gevoed, waardoor er geen elektrische aansluiting hoeft te worden gemaakt. De batterijcapaciteit is voldoende voor twee dagen zonder opladen. Het aansluiten van de slang van de vloeistoftank en het positioneren van de machine voor de geleiderail in het midden van de kap is letterlijk secondenwerk. De bediening van de machine is met een touchscreen ook voor de beginnende gebruiker een eenvoudige handeling."

Automatisch en veilig
Na een druk op de startknop rijdt de machine vanzelf naar de achterste positie in de kap, vindt daar zijn startpunt, en komt spuitend terugrijden naar de transportkar. Daarbij wordt de slang automatisch weer opgerold. Om de machine eenvoudig van de ene kap naar de andere te kunnen verplaatsen, heeft de Flamingo een stabiele transportwagen. Deze is door zijn zwenkwielen veilig, door één machinevoerder te manoeuvreren zonder risico van schade aan mens, gewas en machine.

Grote capaciteit en voldoende batterijduur
De capaciteit van de Flamingo is 1 ha per uur. In de praktijk betekent dit dat binnen vier minuten een complete kap van 8 meter breed en 70 meter lang kan worden behandeld, legt Theo uit. "De oplaadbare accu in de machine is voldoende voor twee dagen." 

Micothon bouwt haar spuitmachines voor een lang leven in zware omstandigheden, besluit Theo. "Dat begint met een sterk frame en plaatwerk van RVS. Daarbij gebruiken we alleen onderdelen en componenten die langdurig getest zijn en bewezen betrouwbaar."

Voor meer informatie:
Micothon
info@micothon.com 
www.micothon.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven