Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
20% minder aardbeien in Huelva

Marokkaanse framboos verdringt de Spaanse in november en december

Het is deze maand behoorlijk koud in Spanje, wat de rijping van het zachtfruit in Huelva, en dan met name van aardbeien, vertraagt. De oogstopbrengst ligt momenteel 20% onder het gebruikelijke gemiddelde tot nu toe.

"De gemiddelde prijs is tot en met 15 januari alvast hoger geweest dan vorig jaar door het gebrek aan volumes. Toch kunnen we stellen dat vraag en aanbod in evenwicht zijn, want januari is nooit een maand met veel vraag", zegt Rafael Domínguez, manager van Freshuelva.

Se prevé estabilización en superficie de fresa, reducción en frambuesa de  invierno y más producción de arándano

"Nu krijgen we al bestellingen binnen van importeurs uit Midden- en Noord-Europa voor de week in de aanloop van Valentijnsdag. Want dan stijgt traditioneel de consumptie van zachtfruit, vooral van aardbeien. Maar omdat het een koude winter is, zullen we nog moeten zien of we genoeg fruit gaan hebben", legt hij uit.

Volgens de manager van deze vereniging, dat het grootste deel van de zachtfruitteelt in Spanje vertegenwoordigt, was het eerste deel van het seizoen zeer positief wat kwaliteit betreft. "De markten hebben ons hiermee zelfs gefeliciteerd, in tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin we het toch iets moeilijker hebben gehad. We hopen dat het fruit nu niet te veel lijdt onder de plotselinge temperatuurdalingen, zodat we goede kwaliteit kunnen leveren in de maand februari."

Spaanse framboos lijdt steeds meer onder Marokkaanse concurrentie
De meest negatieve gegevens komen van de frambozenteelt. Het areaal is met 8,10% gedaald van 2.070 hectare vorig seizoen naar 1.902 hectare dit jaar. Het is ongetwijfeld het zachtfruit dat in de maanden november en december het meest te lijden heeft onder de concurrentie van niet-EU-producties.

"In de laatste weken van 2021 lag de prijs van frambozen 18,4% onder het gemiddelde van dezelfde periode in 2020", vertelt Rafael Domínguez. "Dit komt vooral door de toenemende concurrentie uit Marokko. Als gevolg hiervan daalt het areaal voor de frambozenoogst in de herfst. Het lijkt erop dat Marokko Spanje op dat vlak aan het verdringen is in het najaar. Toch denk ik dat we een zeker marktaandeel moeten kunnen blijven behouden in die periode, zij het met kleinere volumes."

Huelva heeft steeds meer vroege blauwe bessen
Spanje slaagt erin zijn blauwe bessenseizoen te vervroegen dankzij de beschikbaarheid van in Huelva ontwikkelde rassen, zowel van zaadbedrijven als van teeltbedrijven met eigen proefvelden.

"We concurreren nu zelfs in december met de blauwe bessen uit Chili en Peru. De markten vertrouwen steeds meer op Spanje, dat nu in staat is om een consistente en aanzienlijke aanvoer te hebben op momenten waarop dat voorheen niet mogelijk was. Het is immers niet goed om de volledige productie van blauwe bessen in april en mei te concentreren. Diversificatie in de oogstkalender is de sleutel om het seizoen langer, maar ook stabieler te maken, tot aan de maand juli. Sinds het begin van het seizoen is er een goede vraag en nemen de markten onze blauwe bessen gretig af, wat zich dan ook vertaalt in goede prijzen."

Moeilijkheden bij het openen van handelsroutes naar verre bestemmingen
Vorig jaar werd toegang verkregen tot de Braziliaanse markt voor blauwe bessen en de Canadese markt voor aardbeien. "Wij hebben naar beide landen al enkele volumes gezonden. De wereldwijde logistieke problemen hebben ons geen parten gespeeld in de export naar Canada, maar bij de verzendingen naar Brazilië hebben we heel wat moeilijkheden gekend. Nu werken we ook aan de opening van de Chinese markt voor onze blauwe bessen. Dat loopt niet meteen van een leien dakje door de coronasituatie en de logistieke problemen", geeft Rafael Domínguez tot slot aan.

Voor meer informatie: www.freshuelva.es 

Publicatiedatum: