Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kant-en-klare vertical farms in een container

Een vertical farm in een 20- of 40-voets container die probleemloos verplaatst kan worden, dat is wat het Italiaanse bedrijf Greatit van de dertigjarige agronoom Daniele Bertocchi op de markt wil brengen. Bertocchi kan daarbij rekenen op de hulp van heel wat partners.

"De huidige situatie heeft ook de prijs van afgedankte containers verhoogd, zoals bijvoorbeeld containers met motoren die niet meer kunnen worden gerepareerd, maar de kost is toch nog lager dan die van andere oplossingen. En er komt natuurlijk ook ooit eens een einde aan deze toestand. In de praktijk zetten wij de volledige vertical farm in de container op. De klant hoeft dus alleen maar een plaatsje te zoeken op zijn terrein, de stekker in het stopcontact te steken en de teelt kan beginnen."

In theorie zouden er 18.000 planten per maand geteeld kunnen worden, maar dat is natuurlijk een beetje een willekeurig aantal, want de hoeveelheid hangt af van het soort groente, de grootte van de container en hoe sterk je de teelt wilt 'pushen'.

"Onze technologische partners zijn C-Led, Idroterm Serre en Monti. Siccom en Magli Intermodal liggen dan weer aan de basis zelf van Greatit. We hebben deze vertical farm container Demetra gedoopt en hij kan op afstand worden beheerd. Alleen het zaaien en de oogst moet ter plaatse gebeuren. Maar elke andere teeltfase kan dankzij 4.0-technologieën – die in Italië van fiscale voordelen genieten – worden beheerd vanaf de smartphone", vertelt Bertocchi.

Wat de kosten betreft, kan men op de website van Greatit het volgende lezen: "Onze structuur kan worden aangepast aan de behoeften en het type teelt. Om een voorbeeld te geven: Demetra 4, met een teeltareaal van 44 m2 een van de duurste modellen, kost door de huidige marktprijzen € 96.000."

Daniele Bertocchi

Kan vertical farming een alternatief bieden voor de groep jongeren die interesse hebben in tuinbouw maar er geen toekomst in zien door de lage winstmarges?

"Er verdwijnen nog steeds heel wat teeltbedrijven en statistieken geven aan dat slechts een derde van de kleine bedrijven een opvolger binnen het gezin of de familie heeft. Veel jonge mensen zijn niet bereid een aanzienlijke financiële investering te doen in een sector die lange en harde dagen werk vereist en daar qua beloning weinig tegenover plaatst. Er is een nieuwe generatie telers nodig om het lokale voedsel te leveren dat we zoeken. Demetra gaat in die richting."

Voor meer informatie:
Daniele Bertocchi
Tel: +39 3249034218
d.bertocchi@greatit.it 
www.greatit.it 

Publicatiedatum: