"Hoge gasprijzen zijn gevolg van geopolitiek; inzet van overheid is nodig"

De hoge gasprijzen hebben grote gevolgen voor de verduurzaming van de glastuinbouw. De zorgen zijn dan ook groot, vertelt Jacco Vooijs, voorzitter Westland en Aalsmeer van Glastuinbouw Nederland bij Greenport West-Holland. De overheid zou ondernemers daarom moeten helpen. “We laten de nieuwe Minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, graag zien wat we nodig hebben om deze mooie bedrijven in 2040 helemaal klimaatneutraal te kunnen maken.” 

De energieprijzen zijn erg hoog en erg wisselend. Wat merk je daarvan? 
“Er is natuurlijk veel zorg bij onze ondernemers en onszelf over de huidige, torenhoge energieprijzen en over onzekerheid over beschikbaarheid van gas deze winter. De impact hiervan is van bedrijf tot bedrijf enorm wisselend: die hangt onder meer van al dan niet ingenomen prijsposities voor gas en elektriciteit en óf er belicht wordt. 

Heel vreemd vind ik zelf dat ook bedrijven die geïnvesteerd hebben in duurzame energie, zoals aardwarmte, nu veel hogere energiekosten hebben. Dat komt doordat de subsidie verlaagd wordt bij hoge gasprijzen. Al met al heel vind ik het heel zorgelijk, ook omdat dit volledig buiten de invloed van ondernemers plaatsvindt. Dit is puur geopolitiek; inzet van onze overheid is nodig.”

Welke maatregelen nemen telers momenteel?
“Telers zijn op zoek naar kennis. De aanvragen voor cursussen Het Nieuwe Telen zijn hoog. Men wil weten wat er plant-fysiologisch mogelijk is en welke technieken er zijn om toch minder te verbruiken. Tegelijkertijd zie je ook gewoon verschuiving, langer leeg liggen. Want wat je niet verbruikt hoef je niet te betalen.”

Glastuinbouw Nederland heeft het convenant voor de aansluiting van Westland op WarmtelinQ ondertekend. Waarom is dit belangrijk? 
“De beslissing over de aanleg van de restwarmteleiding van Rotterdam naar Den Haag met een aantakking naar het Westland is heel belangrijk. De restwarmte is een goede aanvulling op onze aardwarmte. Het zorgt ervoor dat bedrijven nog minder gas nodig hebben en dus minder CO2 uitstoten. Daardoor dragen ze bij aan de klimaatdoelstellingen, en zo werken we gezamenlijk aan een toekomstbestendig tuinbouwgebied in het Westland.”

Heb je de nieuwe minister voor Klimaat en Energie al uitgenodigd in Westland? Welke boodschap hebben jullie voor hem?
“We hebben Rob Jetten nog niet uitgenodigd, maar hij is van harte welkom in het Westland. Graag laten we de minister zien waar we mee bezig zijn en wat voor de mooie en gezonde bedrijfstak de glastuinbouw is. Wij vertellen graag wat onze plannen zijn voor de komende jaren en wat wij van onze overheid nodig hebben om deze mooie bedrijven in 2040 helemaal klimaatneutraal te kunnen maken.”

Bron: Greenport West-Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven