Maximaal stuurbare belichting in onderzoek hogedraadteelt

In een nieuwe afdeling van het Innovatie en Demonstratiecentrum LED (IDC-LED) van Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen in Bleiswijk zijn lichtsterkte, lichtkleuren en belichtingsduur onafhankelijk van elkaar te regelen in hogedraadteelten. Dat kan dankzij het GrowWise Control System dat Signify aanbiedt. De belichtingsproducent levert Philips GreenPower LED production modules Dynamic en het Philips GrowWise Control System aan.

De afdeling is ingericht voor belichtingsonderzoek in opgaande teelten, zoals vruchtgroenten. De geleverde technieken zijn handig om verschillende belichtingsstrategieën te toetsen en lichtrecepten voor specifieke gewassen te optimaliseren.

Het IDC-LED is al meerdere jaren in gebruik voor toegepast onderzoek naar groeilichtrecepten voor bedekte teelten. In het huidige complex richtte het onderzoek zich tot nu toe vooral op laag blijvende gewassen, zoals snijbloemen, potplanten, jonge vruchtgroentegewassen en bladgewassen.

Maximaal stuurbaar
De nieuw ingerichte afdeling, het IDC LED Hoge Draad, heeft dynamisch groeilicht en beslaat 120 m² verdeeld in vier gelijke vakken. Elk vak is voorzien van vier teeltgoten, LED-modules en een afzonderlijk kraanvak. De vakken zijn van elkaar gescheiden, zodat gelijktijdig vier lichtrecepten getest kunnen worden. Om het klimaat constant te houden zijn er ook ultrasone luchtbevochtigers geïnstalleerd en is de koelcapaciteit vergroot.

De eerste proef, onderzoek naar lichteffecten op komkommer, ging begin december van start en zal een half jaar duren. “We werken al jaren met dynamische groeilampen van Signify. Toen we voor ons onderzoek naar hogedraadteelten een andere verlichtingsinstallatie nodig hadden, hebben we ons daarom opnieuw tot Signify gewend,” zegt onderzoeker Kees Weerheim. “De dynamische Philips GreenPower LED production modules van Signify lenen zich perfect voor ons doel. De module heeft een hoge output en de lichtverdeling is zeer homogeen. Met het Philips GrowWise Control System hebben we bovendien maximale controle over het groeiproces, wat voor onderzoeksdoeleinden ideaal is.”

Nabootsen wintercondities
Dankzij schermen boven het gewas, die het daglicht buitenhouden, kunnen Weerheim en zijn collega’s jaarrond onder ‘winterse’ lichtomstandigheden onderzoek doen. “In de winterperiode is er minder daglicht beschikbaar en worden lichtinstallaties maximaal benut. Juist dan heeft LED-licht relatief veel invloed op de gewasopbouw, de productie en de productkwaliteit,” licht de onderzoeker toe. “Variaties in lichtsterkte, belichtingsduur en de verhoudingen tussen rood, blauw, wit en verrood licht zullen duidelijk maken hoe het gewas daarop reageert. Alle teelt- en productiefactoren worden bij de proeven onder de loep genomen, inclusief gezondheidsaspecten zoals ziektegevoeligheid. Uiteindelijk zal dat nieuwe, dynamische lichtrecepten opleveren die telers kunnen gebruiken om de productie, de productkwaliteit en de energie-efficiëntie te optimaliseren.”

Voor meer informatie: 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven