Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Door Contain Ag

Lewis Hamilton investeerde in indoor farming in 2021

Contain luidde onlangs het nieuwe jaar in met een uitgebreid briefingdocument over het financieringslandschap binnen de indoor tuinbouwsector in 2021, waarin ook de verwachtingen voor de toekomst aan bod komen. Het document belicht de financiering van de tuinbouw in gecontroleerde omgeving, de fusies en overnames in de sector, de noteringen/prestaties op de publieke markt en de prognoses voor 2022. 

"2021 was een topjaar voor de investeringen van de indoor tuinbouw, waarin de particuliere fondsenwerving verdrievoudigde, fusies en overnames in een stroomversnelling kwamen en er sprake was van beursnoteringen, zij het met wisselende resultaten." 

Private financiering floreerde
In 2021 verdrievoudigde de private financiering van indoor tuinbouwbedrijven ten opzichte van 2020. Het was een jaar waarin de private investeringen verder groeiden. Twee van de vier grootste transacties van het jaar vonden buiten de VS plaats. Na een sterk tweede kwartaal sprongen meer investeerders op de kar, waaronder Formule 1-coureur Lewis Hamilton bij Bowery. Deze private investeringen vormden de basis voor een opwaartse, positieve trend. 

De financieringen werden in 2021 aangejaagd door consumentenvoorkeuren, ketenbeheer, duurzaamheid, technologische ontwikkelingen en aandelen. In 2021 was 85% van de particuliere investeringen bestemd voor vertical farms en kastelers en ging een aanzienlijk deel, namelijk 5%, naar transacties in de technologische sfeer.  

Beursnoteringen, fusies en overnames
Hoewel de sector groeide, bleef het aantal beursnoteringen in 2021 beperkt. Er waren slechts vier nieuwe beursnoteringen, waaronder die van kasteler Local Bounti. Wat betreft de verwachte omzetdalingen was de markt meedogenloos.

Fusies en overnames speelden een belangrijke rol in de glastuinbouw en deze positieve trend drong in 2020 en 2021 ook steeds verder door tot het vertical farming-segment. In 2021 werden er 51 deals gesloten. CEA-teler Kalera was hiervan de meest opvallende, omdat het bedrijf twee transacties voltooide voor de overname van zaadveredelaar Vindara en &Ever, waarmee zij haar internationale footprint uitbreidde.

Wat volgt hierna?
De tuinbouw is een essentiĆ«le sector en vertical farms zijn steeds beter in staat om een betrouwbare aanvoer van verse AGF te garanderen. Technologische ontwikkeling biedt het vooruitzicht op een efficiĆ«ntere teelt en maakt de weg vrij voor verdere groei van de sector. Toch verwachten investeerders in toenemende mate snellere ontwikkelingen op het gebied van uitbreiding en winst dan veel agro-start-ups in staat zijn te realiseren. 

Ondertussen begeven we ons op een niet eerder gezien macro-economisch terrein, dat zich onder meer kenmerkt door de onzekerheid rondom de inflatie, arbeidsmarkt en bevoorrading. Gegeven deze situatie verwachten we dat minder vertical farms een beursgang zullen maken maar nog niet aangewende middelen, privaat vermogen, waagkapitaal en investeringsgroepen zullen de particuliere markt de komende tijd draaiende houden.  

Lees het volledige rapport, cijfers en overige feiten op 2021 Funding Briefing Report

Voor meer informatie: 
Janescha Anthony
Contain Ag
janescha@contain.ag
www.contain.ag 

Publicatiedatum: