Doe jij als ondernemer waar je blij van wordt en goed in bent?

Ondernemen is iets heel anders dan managen. Hoe complexer de omgeving en hoe groter de onderneming, hoe duidelijker dat wordt. Managen (of besturen) is daarnaast een vak apart. Je moet het maar leuk vinden. Ben je als eigenaar / aandeelhouder wel de best geschikte manager voor jouw onderneming?

Pieter Vellekoop van Flynth gaat hierover regelmatig met de ondernemers in gesprek. En hij gebruikt vaak hetzelfde voorbeeld van jaren geleden om zijn boodschap over te brengen.

Externen
Het gaat over een toonaangevend Westlands familiebedrijf, waarvan de derde generatie uit vier neven bestaat. Ze werden – door overdracht – eigenaar van de onderneming, maar hadden niet allen de behoeften om per se in de directie te zitten. Sterker nog, één van de vier reed veel liever op de heftruck, een tweede werkte elders, een derde deed in- en verkoop en nummer vier …? Ja, die zat wél in de directie. Maar ze namen een externe CEO en CFO aan, omdat ze ervan overtuigd waren dat dat voor de onderneming beter zou zijn. En ja, het bedrijf bestaat nog steeds en draait als een kogel.

In zowel sier- en groententeelt als toelevering, zijn er inmiddels voorbeelden genoeg van ondernemers die dit voorbeeld – veelal zonder het te weten – gevolgd hebben. Ze trokken ‘externen’ aan om de directie te versterken. Doorgaans begint het met een externe ‘financiële man’ (of CFO zo je wilt). Ook de commerciële functie (CCO) wordt nog wel eens elders belegd. Maar de algemene leiding, de CEO rol, die blijft nog vaak in handen van de familie.

Vreemde
Want de eindbaas, dat kan toch geen ‘vreemde’ zijn ?? Toch is er inmiddels een aantal grote familiebedrijven in de regio die die stap durfden nemen. Is het zaligmakend? Nee. Is het noodzakelijk? Nee. Getuigt het van moed, durf, zelfreflectie et cetera om eens kritisch naar je eigen rol als ondernemer te kijken? Jazeker.

En misschien nog belangrijker dan het antwoord op de vraag of je kunt managen, is of je het leuk vindt. Of je er energie van krijgt. Zoals gezegd, het is een vak apart. Hoe vaak neem jij als ondernemer zo’n reflectiemomentje? De uitkomst daarvan bepaalt mede de keuzes die je maakt voor de toekomst van je onderneming. Doen dus…

Overigens heb je als aandeelhouder / bestuurder in feite twee petten op. Welke pet heb jij doorgaans op als je besluiten neemt, strategische keuzes maakt? Ook dat is iets om over na te denken. De adviseurs van Flynth gaan graag het gesprek met je aan aan de hand van bijgaand model van Renato Tagiuri and John Davis.

Voor meer informatie:
Pieter Vellekoop
Flynth adviseurs en accountants 

+31 (0)88 236 75 26
pieter.vellekoop@flynth.nl
www.flynth.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven