week 51/52/1

Problemen met kwaliteit tomaten in Almería door harde wind

Volgens het meest recente rapport over de kasteelt in Almería dat de Andalusische overheid onlangs heeft gepubliceerd, gingen de telers in het oosten van de provincie in de weken 51, 52 en 1 door met het oogsten van tomaten. Veel telers waren ook druk bezig met het opbinden van de planten en het verwijderen van overtollig blad.

Ook de oogst van groene, rode en gele California paprika’s, Lamuyo paprika’s en groene en rode puntpaprika’s ging door, net zoals die van aubergines.

Uitgeputte komkommergewassen werden geruimd en vervangen door nieuwe komkommerplanten of een andere groente. De meeste van de kassen waarin recent een nieuwe cyclus werd geplant hebben een dubbele plastic laag en antivriesstof om de temperatuur te verhogen en zo de groei van de planten te versnellen. Er werden komkommers van de Litoral-variëteit geoogst. De opbrengst begon de laatste dagen weer te stijgen nadat bij de jaarwisseling de oogst op een laag pitje stond door het koude weer. Momenteel wordt 3,5 kg/m² behaald.

Courgetteplanten die hun cyclus hadden beëindigd, werden geruimd en vervangen door nieuwe aanplanten. Om de planten te beschermen tegen de lage temperaturen wordt gebruik gemaakt van antivriesstof. In andere kassen was de oogst nog volop bezig.

In de kassen van Níjar werden Daniela- en Raf-tomaten geplukt, alsook cherry- en cherrytrostomaten. De oogst van Kumato-tomaten werd opgedreven. De kwaliteit van sommige tomaten werd aangetast door vlekken en gebarsten vruchten als gevolg van de harde wind van de afgelopen weken, maar anderzijds deden de luchtstromen de luchtvochtigheid ook sterk dalen.

De oogst van paprika's ging door zoals gebruikelijk in Níjar. Net zoals bij tomaat was er een opflakkering van schimmelziekten waar te nemen.

Door de temperatuurdaling nam de kwaliteit van de aubergines enigszins af. Sommige bloemen stierven af door het vocht en er waren wat problemen met de vruchtzetting.

Het rapport meldt ook dat de oogst van courgettes op zijn einde liep en dat bijna alle komkommerplanten werden verwijderd in Níjar. Verder werden ook al de eerste watermeloenen en meloenen geplant in tunnels.

In de kuststreek van de provincie Granada werden tomaten van heel wat verschillende types geoogst: cherry, pruim, tros, Daniela, Raf en Kumato. Na de feestdagen heeft de markt wat gas teruggenomen. Op enkele teeltbedrijven werd er een punt gezet achter het herfstseizoen. Planten werden geruimd en men begon er met de voorbereiding van het lenteseizoen.

In Vélez de Banaudalla waren er nog kassen waar sinds oktober-november ononderbroken komkommers werden geoogst.

Bron: aenverde.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven