"De pandemie heeft ons alleen maar professioneler gemaakt"

Het nieuwe aardbeiseizoen is weer volop aan de gang in Huelva, de Zuid-Spaanse provincie die op Europees niveau het grootste teeltgebied van dit zachtfruit is. Elk seizoen brengt uitdagingen met zich mee, waarvan vele onverwacht, maar de resultaten van 2020/2021 doen alvast het beste vermoeden.

Want ondanks de lage productie in het eerste kwartaal van 2020/21 wegens de gevolgen van de winterstorm Filomena, steeg de aardbeienexport tussen december en juli volgens het Andalusische Observatorium van Prijzen en Markten met 6% in volume en 19% in waarde in vergelijking met het voorgaande seizoen. Daarbij werd de hoogste telersprijs ooit bereikt voor klasse I-aardbeien, namelijk
€ 1,34 per kilo.

"Momenteel is de start van het seizoen 2021/22 op teeltniveau goed geweest, want het fruit dat we oogsten is van redelijk hoge kwaliteit", vertelt José Carlos Romero, CEO van Good Berry Fruits. "De prijzen zijn iets lager, want de pandemie en de huidige besmettingsgolf heeft toch invloed op de algemene economische situatie, terwijl we ook te maken hebben met een stijging van de productiekosten."

"Toch heeft de pandemie op consumentenniveau geleid tot een culinaire cultuur waarbij het bewustzijn rond gezonde producten zoals groenten en fruit, inclusief zachtfruit, is gegroeid. We hebben het voordeel dat we de voorraadschuur van Europa zijn en dat heeft ons geholpen om te kunnen inspelen op de opleving in de consumptie."

De exportcijfers van Good Berry Fruits zijn sinds de oprichting van het bedrijf in 2019 heel snel gestegen.

"Bij Good Berry hebben we professionals in dienst met meer dan 20 jaar ervaring in de zachtfruitsector. In 2019 hebben we de sprong gewaagd om een nieuw project te starten met jonge mensen met nieuwe ideeën die samen met ons meer bestemmingen willen bereiken en ook het milieu beschermen. We hebben heel wat telers gevonden in Huelva die onze filosofie delen. Het eerste jaar waarin we zachtfruit begonnen te vermarkten, verzonden we product naar 3 landen, het jaar erop was dat cijfer al gestegen tot 20 en in 2021 hebben we ons fruit naar 43 bestemmingen gebracht. We hebben vorig jaar 2.000 ton aardbeien, 3.000 ton blauwe bessen, 400 ton frambozen en 80 bramen geëxporteerd", vertelt José Carlos. "Nu zijn we ook van start gegaan met een lijn noten en verkopen we kastanjes uit de heuvels in het noorden van de provincie Huelva."

Het bedrijf kan jaarrond zachtfruit aanbieden. "Buiten het Spaanse seizoen, dat voor ons absolute prioriteit heeft, halen we het fruit uit andere herkomstlanden in Europa, Zuid-Amerika en Afrika. De belangrijkste bestemmingsmarkt voor ons fruit is Europa. De Aziatische markt is vorig jaar ook belangrijk voor ons geweest, maar dit jaar hebben de wereldwijde logistieke problemen de export bijna onmogelijk gemaakt. De pandemie heeft ons echter ook doen inzien dat we in staat zijn onszelf opnieuw uit te vinden en heeft ons allemaal veel professioneler gemaakt."

Een sector met grote kracht
Na de daling van de afzet van aardbeien in 2019/20, toen de binnenlandse consumptie afnam als gevolg van het uitbreken van de pandemie op het hoogtepunt van de productie, slaagde de sector er in qua afzetvolumes gelijke tred te houden met vorig seizoen en met bijna 3% te groeien ten opzichte van 2018/19. Vorig seizoen werden volgens het Observatorium bijna 350.000 ton Andalusische aardbeien op de markt gebracht. Daarvan kwam 99,6% uit de provincie Huelva, goed voor 23,8% van de totale EU-oogst.

"De professionalisering neemt in alle herkomstlanden toe, mede door de betrokkenheid en steun van de overheden in de land- en tuinbouw, zoals in Marokko. Maar ik denk dat we in Huelva het voordeel hebben van de ervaring die is opgedaan doorheen de jaren. En de constante dreiging van dergelijke concurrentie stimuleert ons ook om de consument altijd de hoogste kwaliteit aan te bieden. Als de aardbei uit Huelva in het midden van het seizoen bedreigd zou worden door de concurrentie van andere herkomstlanden, denk ik dat meer toe te schrijven zou zijn aan ons eigen falen dan aan het succes van de anderen."

Voor meer informatie:
José Carlos Romero
Good Berry Fruits
C/ Galera, 4
21100 Punta Umbría (Huelva) - Spanje
Tel.: +34 661 182 793
josecarlos@goddberryfruits.es
goodberryfruits.es


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven