"Het opzetten van deze dragonfruitkas was een droom die uitkwam"

Klimaatverandering stelt telers voor grote uitdagingen: het kan bijvoorbeeld zijn dat het wisselvallige weer niet meer geschikt is om specifieke gewassen op een locatie te telen. Tegelijkertijd is de keerzijde van de medaille dat er nu andere gewassen kunnen worden geteeld. Dit is het geval voor dragonfruit in Turkije. "De klimaatomstandigheden zijn veranderd en nu hebben we hier een klimaat dat als tropisch kan worden beschouwd," zegt Hayri, van Alfa Organik Tarım İşletmesi. "Tot twee jaar geleden was er slechts twee ha gewijd aan dragonfruit. Nu zijn dat er meer dan 100."

Bouw van een kas voor dragonfruit
Het was inderdaad een paar jaar geleden dat Hayri zich ging verdiepen in het bouwen van een kas voor de dragonfruitteelt. "Ik maakte een geografische en geologische analyse van verschillende gebieden in Turkije," legt hij uit. "Uiteindelijk kwam ik erachter dat Adana, Tuzla, in het zuiden van Turkije, het perfecte klimaat heeft voor de teelt van dragonfruit. Dus besloot ik om hier de kas te gaan bouwen."

Het was op dat moment dat de echte uitdagingen begonnen. "Het opzetten van de kas is vrij intensief geweest," zegt hij. "Met de klimaatverandering zijn er geen vier seizoenen meer en daar moesten we rekening mee houden bij het ontwerpen van onze kas. Vanaf nu krijgen we gemiddeld 15°C in de winter; dat is perfect voor de teelt van dragonfruit."

Terwijl de Turkse winter bijzonder geschikt is voor dragonfruit, ligt dat anders bij de zomer. "Het kan hier 45°C worden," vervolgt Hayri. "Daarom is het noodzakelijk om een kas te hebben waar dragonfruit goed kan gedijen." Om de planten te beschermen, heeft Hayri een nevelsysteem en ramen geïnstalleerd. "Het gebruik van dit systeem en die ramen is een groot voordeel in de zomertijd. De kas wordt dan zo'n 28°C, wat de optimale temperatuur is voor dragonfruit."

Sequentiële teelt en familietraditie
Hayri vertelt dat het opzetten van de kas weliswaar een hele uitdaging is geweest, maar dat het verzorgen van de planten een hele opluchting is. "Het verzorgen van de kas en de teelt is uiteindelijk vrij gemakkelijk, ook al zijn we constant bezig met het verzorgen van de planten," zegt hij. Bij de teler groeien verschillende dragonfruitrassen onder één dak groeien. "Ongeveer 9000 zaailingen zijn geplant in 24 rijen," vertelt hij. "Alles wat we hier doen is volkomen onderzocht en we kunnen inderdaad zien dat het prachtig gaat."

Onder de vele unieke dingen die Hayri doet is er één specifiek voor zijn eigen familie. "Ik geef om de kwaliteit van het product. Mijn doel is om dragonfruit hier in Turkije beroemd te maken en de rest van de wereld de kwaliteit van de teelt hier te laten zien. Daarom gebruik ik geen enkel chemisch product en laat ik alles testen en analyseren. Als gewasbescherming gebruik ik een speciaal mengsel dat een traditioneel iets is: je kookt kristalsuiker, water, plus nog een paar geheime ingrediënten en je krijgt deze zeer geleiachtige substantie die we op een plant spuiten. Dit eet alle insecten op en we hebben inderdaad nog geen enkel probleem gehad. Dit is het recept van mijn voorouders!"

Dragonfruitexporteur... en YouTuber
Zoals Hayri al zei,is export erg belangrijk voor het bedrijf: "Export is ons belangrijkste doel," zegt hij. "Doordat de Turkse lira een enorme inflatie kent, kunnen we zeer concurrerend zijn op een internationale markt: daarvoor kunnen producten € 10-15/kg kosten. Op de Turkse markt verkoop ik het voor € 4/kg. Dat betekent dat we een middenweg tussen die prijzen kunnen vinden en zo aantrekkelijk worden voor internationale kopers." Sommigen van hen zijn al massaal naar Turkije gekomen om van dit dragonfruit te proeven. "In de zomer kwamen mensen uit Vietnam en namen planten mee terug naar hun land omdat ze zoiets nog nooit geproefd hadden. Het voelde als een erkenning en was ook mild amusant."

Behalve teler is Hayri ook YouTuber te noemen, al houdt hij niet van deze tag: hij heeft een kanaal waar hij voortdurend video's en updates over de kas uploadt. (typ "alfa ejder meyvesi" op YouTube voor zijn kanaal)

"Maar ik wil geen YouTuber zijn, ik wil gewoon de details van mijn werk laten zien," zegt hij. Deze hele onderneming begon omdat Hayri zich behoorlijk ergerde aan een andere dragonfruitteler. "Er was een andere kas die was opgezet en ze begonnen video's te maken en zichzelf de koning van het dragonfruit te noemen, terwijl ze eigenlijk weinig tot niets deelden over hoe ze het telen. Ik wilde de technische details delen van wat ik doe en mensen en investeerders die in exotisch fruit willen stappen wat vitale info geven die moeilijk te vinden is, zo niet ronduit onmogelijk."

Ook in Nederland wordt met de teelt van dragonfruit in kassen geëxperimenteerd. Lees daarover meer in dit vorig jaar verschenen artikel. 

Voor meer informatie:
Alfa Organik Tarım İşletmesi
+90507 6200059
alfapitaya.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven