Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francisco Gómez (Agroejido): "Deze week ontvingen we bijna € 5 per kilo"

"Spaanse snijbonen uit kas halen momenteel mooie prijzen"

"Het snijbonenseizoen is nogal onregelmatig verlopen in Almería. De prijzen waren correct, maar het ging met ups en downs. Momenteel zien we prijzen tussen de € 4,25 en € 4,97 per kilo, terwijl ze bijvoorbeeld op 29 december op onze veiling voor ongeveer € 2,35 de deur uitgingen", vertelt Francisco Gómez, zaakvoerder van Agroejido.

"Wij hebben eigenlijk al altijd bonen gehad in onze kassen. En terwijl de teelt op z’n geheel achteruitgaat in de provincie, hebben wij ons areaal al drie opeenvolgende jaren uitgebreid. Vorig jaar oogstten we zelfs 1.000 ton."

"Maar jaren geleden deden we nog veel grotere volumes. Aan het begin van de eeuw brachten we 5.000 à 6.000 ton bonen op de markt. Maar het is een arbeidsintensieve teelt en dus stapten veel telers in Almería door het kostenplaatje over naar andere gewassen. Ook virusdruk was daar een van de oorzaken van."

De trend die Francisco Gómez schetst wordt bevestigd door de cijfers van het Andalusische Observatorium van Prijzen en Markten. In 2019/20 werd al vermeld dat het bonenareaal met 90% was afgenomen ten opzichte van 5 jaar eerder vanwege de "hoge arbeidsbehoefte en de betere concurrentiepositie van andere herkomsten met lagere loonkosten, vooral Marokko." In het voorlopige rapport voor 2021/22 stelt het Observatorium dat de teelt naar verwachting verder zal afnemen in de provincie.

"Het is duidelijk dat we naar een markt gaan waarop meer landen actief zijn, maar bij Agroejido blijven we inzetten op dit product. Spaanse bonen hebben een hogere prijs dan die uit landen buiten de EU, vooral vanwege de kwaliteit, en de Europese en Spaanse klanten geven er zeker de voorkeur aan", vertelt Francisco. "We zijn erg gericht op de Spaanse markt, maar we verkopen onze bonen door heel Europa. We hebben bijvoorbeeld een aanzienlijk aantal klanten in Portugal."

"Groene snijbonen zijn ons belangrijkste product. Daar oogsten we ongeveer 750.000 kilo van. Daarnaast telen we ook sperziebonen, rode snijbonen en enkele bonenspecialiteiten voor lokale markten, zoals de witte Tabella boon, die populair is in de Levante, of de Garrofón boon, die voornamelijk in Valencia wordt geconsumeerd. We brengen ook erwten en peulen op de markt."

"Peulen is een specialiteit waarvan we niet zo heel veel volumes oogsten. De vraag komt vooral uit Portugal, Zwitserland, Frankrijk en Noord-Spanje. We telen ze in Berja en de Dalías-vallei, nabij El Ejido, waar de omstandigheden perfect zijn om een uitzonderlijke kwaliteit te halen. De afgelopen jaren is de interesse van de horeca naar dit product enorm toegenomen. "Momenteel halen peulen op de veiling prijzen tussen de € 3,26 en € 3,60 per kilo en erwten tussen de € 4,30 en € 4,90 per kilo."

"Correcte prijzen groenten"
De afgelopen weken kenden niet alleen de prijzen van bonen, erwten of peulen interessante prijsstijgingen. "Na de vakantie was er een kleine daling merkbaar, maar de prijzen blijven op een correct niveau. Aubergine wordt boven de euro verhandeld en courgette is na de instorting in de week voor Kerst nu weer opgeklommen tot € 1,50-1,70 per kilo. Maar ook de productiekosten zijn exponentieel gestegen voor de telers, waardoor de winstmarges maar mager uitvallen."

"Paprika is een product dat het hele seizoen vrij regelmatig presteert. Momenteel doen de California paprika’s het iets minder, rond de
€ 0,70-0,85, maar de groene variant brengt meer op omdat hij schaars begint te worden. Ook puntpaprika’s doen het prima dit seizoen", zegt de directeur van Agroejido. "Qua volume is paprika ons belangrijkste product. We zetten per jaar ongeveer 20 miljoen kilo af. We brengen het op de markt onder onze merken Chata en Chapó en ze zijn te vinden in veel Spaanse supermarktketens."

Voor meer informatie:
Francisco Gómez
Agroejido
C/ La Parra 53
El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 489 105
gerencia@agroejido.com
www.agroejido.com

Publicatiedatum: