Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweedse vertical farm haalt € 16,6 miljoen op om activiteiten uit te breiden

Het Zweedse agtech bedrijf Ljusgårda heeft € 16,6 miljoen opgehaald in een nieuwe financieringsronde, waarmee het verder aan de weg wil timmeren om Europa's grootste indoor farm te worden. Onder de investeerders bevinden zich onder meer bedrijven die worden gesteund door Karl-Johan Persson, Jula en de familie Lundin.

"Om de klimaatcrisis te stoppen, moeten we de import verminderen en het voedsel zelf telen. Maar dat vereist investeringen. Daarom is het belangrijk dat we nu nieuw kapitaal hebben om onze productie op te voeren. Tot op heden is Ljusgårda het grootste binnenteeltbedrijf in Scandinavië en met de nieuwe investering willen we binnen een jaar de grootste van Europa worden", zegt CEO Andreas Wilhelmsson.

In 2022 verwacht het bedrijf extra kapitaal aan te trekken om te slagen in zijn missie. Ljusgårda teelt sla in een vertical farm van 7.000 m2 in Tibro, een gemeente in de provincie Västra Götalands Iän. Vorig jaar begon het bedrijf met de bouw van extra faciliteiten ter grootte van 18.000 m2. De elektriciteit voor de vertical farms is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Andreas vertelt dat Ljusgårda de grootste speler in Europa wil worden met zijn twee vertical farms in Tibro die samen een areaal van 25.000 m2 beslaan.

Tot dusver heeft Ljusgårda nog geen land uitgekozen voor de volgende uitbreiding, maar het team wil absoluut de productie te verhogen om nog meer consumenten te kunnen voorzien van duurzaam geteelde sla.

"En om meer variëteit op het bord te krijgen, gaan we op termijn ook andere gewassen telen. Maar eerst moeten er nog veel meer kroppen sla op een duurzame manier worden geteeld. Daar ligt onze focus nu op", voegt Andreas toe.

Investeerders
Onder de investeerders bevindt zich het technologiefonds Back in Black Capital, gesteund door de familie Lundin en Per Brilioth, twee zeer bekende Zweedse investeerders. "Dit is onze eerste investering in foodtech. Ljusgårda is een bedrijf met een groot potentieel. We kijken ernaar uit om samen te werken aan een duurzamere toekomst", zegt Alexandre Mordasini van Back in Black Capital, die ook in het bestuur van Ljusgårda zit.

Philian, dat eigendom is van H&M-voorzitter Karl-Johan Persson, heeft eerder al in Ljusgårda geïnvesteerd en verschaft nu extra kapitaal. "Dankzij nieuwe technologie is Ljusgårda beter geplaatst dan de traditionele tuinbouw om consumenten te voorzien van duurzame en lokaal geteelde sla. We willen deel uitmaken van de groep die Europa's toonaangevende bedrijf voor binnenteelt wil uitbouwen", zegt Björn Magnusson van Philian.

Ook Jula Miljö & Energi breidt nu eerdere investeringen in Ljusgårda uit. "Door te investeren in bedrijven met een duidelijk duurzaamheidsprofiel en klimaatslimme oplossingen, willen we onze verantwoordelijkheid nemen voor toekomstige generaties. De spannende weg die Ljusgårda aflegt met zijn innovatieve en duurzame binnenteelt van sla is iets waar we deel van uit willen maken", zegt Karl-Johan Blank, eigenaar en CEO van Jula.

Voor meer informatie:
Maria Hillerström (Marketing Manager)
Ljusgårda
maria.hillerstrom@ljusgarda.se 
www.ljusgarda.se 
Publicatiedatum: