Speciaal onderzoek in speciale kas in Wageningen

Sinds april vorig jaar worden er in Wageningen in een speciale kas speciale onderzoeken gedaan gericht op veredeling en snelle screening van gewassen. Het gaat om het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC). 

Ondertussen zijn vier grote experimenten afgerond, onder meer naar de weerbaarheid van quinoa tegen droogte en hoe bacteriën tomatenplanten kunnen helpen om te gaan met verzilting. Een derde experiment is de ontwikkeling van een digital twin van tomatenplanten. In dit experiment worden drie tomatenrassen in het echt opgekweekt, en daarnaast wordt een virtuele kas met virtuele tomatenplanten ontwikkeld die de werkelijke teelt zo goed mogelijk benadert.

Op LinkedIn verschenen afgelopen jaar al veel filmpjes vanuit het onderzoek met tomatenplanten, waaronder bovenstaande video. 

De groei van tomatenplanten wordt in 3D virtueel gemodelleerd, inclusief klimaat en omgeving. Als de virtuele tomatenproductie identiek is aan de werkelijkheid, kan deze digital twin gebruikt worden door telers en veredelaars om hun gewasontwikkeling te voorspellen, en keuzes in de teelt vooraf door te laten rekenen op de verwachte impact. “Telers kunnen met deze informatie in de nabije toekomst weloverwogen beslissingen nemen over teeltomstandigheden, oogstmoment en afzetmarkt”, aldus Rick van de Zedde, senior onderzoeker bij Agro Food Robotics bij Wageningen University & Research en projectmanager bij NPEC. 

Naast onderzoekscentrum fungeert het NPEC ook als denktank en ontmoetingsplek voor bedrijven.  

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven