Binnenlands marktaandeel naar 40% gedaald

VS teelt minder komkommers maar consumeert er meer

De U.S. International Trade Commission (USITC) heeft een rapport gepubliceerd over de impact van de import op de Amerikaanse komkommermarkt, waarbij zij zich met name richtte op het zuidoosten van de VS. 

Het onderzoek, Cucumbers: Effect of Imports on U.S. Seasonal Markets, with a Focus on the U.S. Southeast werd uitgevoerd op verzoek van een de Handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten.

Het USITC, een onafhankelijk, onpartijdig federaal orgaan, evalueerde het effect van de import op de binnenlandse komkommermarkt, waarbij zij zich met name richtte op productie en het concurrentie-vermogen van komkommers die in het zuidoosten van de VS worden geteeld. Het USITC kwam tot de volgende bevindingen: 

  • Tussen 2015 en 2020, de onderzochte periode, daalde de komkommerproductie in de VS van 826.000 ton naar 636.000 ton, terwijl het aandeel in de binnenlandse markt van ongeveer 50% naar 40% daalde. Tegelijkertijd nam de consumptie van komkommers in de VS met 24,3% toe.
  • De Amerikaanse komkommersector produceert een weinig gedifferentieerd productaanbod tegen hoge kosten, en levert met name Amerikaanse 'slicer' komkommers, die vooral uit het zuidoosten van het land afkomstig zijn. De productiekosten zijn hoog als gevolg van de wisselende beschikbaarheid van water en plaagdruk en dit zet vooral in het zuidoosten de concurrentiepositie onder druk. 
  • Mexico is een concurrerende leverancier die profiteert van lagere kosten en beschikt over een uiterst gedifferentieerd productaanbod, waaronder Amerikaanse slicer-komkommers en premium rassen. Mexico heeft de reputatie producten van een constante hoge kwaliteit te leveren. Daarnaast biedt het land diverse verpakkings- en sorteermogelijkheden onder meer dankzij de lage lonen.
  • Canada is een hoogwaardige producent van premium producten, waaronder kaskomkommers. Dankzij de hightech kassen kunnen in Canada verfijnde premium rassen van consistente kwaliteit worden geteeld, zijn de oogstopbrengsten hoger en kan het teeltseizoen worden verlengd.  
  • Uit de beschikbare prijsgegevens blijkt dat de prijzen voor binnenlandse en geïmporteerde komkommers veelal gelijk zijn en dezelfde tendensen volgen.
  • Aangezien de Amerikaanse import van Mexicaanse komkommers in de periode van 2008 tot 2020 niet  bovengemiddeld toenam, gaat de USITC ervan uit dat, indien de importprijzen hoger waren geweest, dit bijgedragen zou hebben aan een toename van de consumptie van in eigen land geteelde komkommers, waardoor de productie, inkomsten tussen 2015-2020 zouden zijn gestegen.

Cucumbers: Effect of Imports on U.S. Seasonal Markets, with a Focus on the U.S. Southeast (Investigation No. 332-583, USITC Publicatie 5268, december 2021) is beschikbaar op de website van het USITC: https://www.usitc.gov/publications/332/pub5268.pdf.

De modellering die ten grondslag lag aan de analyses in het rapport is beschikbaar op: https://www.usitc.gov/publications/332.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven