blijkt uit rassenscreening in Roeselare

Kropsla meest gevoelige slasoort voor fysio 1 Fusarium

Fusariumproblemen in de Belgische slateelt breiden nog steeds uit. Meestal gaat het om aantasting door Fusarium oxysporum f. sp. lactucae, fysio 4 (Fol 4), maar momenteel zijn er ook verschillende bedrijven in Vlaanderen die te maken hebben met fysio 1 (Fol 1). 

In 2021 jaar legde het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) uit Kruishoutem een rassenproef aan om te tonen welke rassen beter geschikt zijn voor bedrijven met Fol 1-aantasting. 23 kropslarassen en alternatieve slasoorten werden gescreend op hun gevoeligheid voor Fusarium oxysporum f.sp. lactucae fysio 1.

De proef werd geplant op 2 juli 2021 bij een slateler te Roeselare. De proef werd aangelegd in kappen met zware aantasting van Fol 1.

Bij lollo bionda waren geen grote verschillen in gevoeligheid tussen de rassen waarneembaar en vergeleken met de andere slasoorten, scoorden deze duidelijk het sterkst tegen Fol 1. Kropsla bleek de meest gevoelige slasoort voor Fol 1. Bij groene eikenbladsla was de Fol 1-resistentie in de proef sterk rasafhankelijk. Alle gescreende rassen zijn op de website van het PCG na te kijken. 

Tijdens de teelt werd de verwelking beoordeeld. Tijdens de oogst op 10 augustus 2021 werden bij verschillende rassen symptomen waargenomen. Bij de oogst werd het snijvlak en de pitverkleuring beoordeeld. Een hoge ziekte-index bij deze parameters betekent veel aantasting en dus een gevoelig ras. Onderzoekers zien dat rassen met een ziekte-index van het snijvlak van 20 tot maximum 23% kunnen geïmplementeerd worden in de praktijk. In de proef werden verschillende niet-zomerrassen opgenomen. De groeiomstandigheden voor deze rassen waren niet optimaal (schotvorming), maar de focus lag op het nagaan van de gevoeligheid van de rassen voor Fol.

Bron: PCG


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven