"Meelwormen gedijen vrij goed onder tomatengewas"

Sinds 2019 leven er insecten onder de teeltgoten bij onder meer tomaten en komkommers. Inagro voert dit onderzoek uit. Vorig jaar werd het onderzoek verplaatst naar dakserre Agrotopia. Het gaat om een zogenaamd Entomoponics teeltsysteem. 

In de dakserre werd het onderzoek gedaan in een tomatenteelt. Tot dan toe werd het onderzoek gedaan in de komkommerteelt. Onder het komkommergewas werden de insecten gehuisvest in een ladensysteem opgebouwd uit multiplexplaten en kunststoffen stapelbakken. In Agrotopia is gekozen voor een lichter en meer open aluminium frame met diezelfde stapelbakken en is de combinatie met een koudere tomatenteelt uitgetest. Simon Craeye van Inagro geeft een update. Verwacht wordt dat de proef in een 'koude' tomatenteelteind januari 2022 kan worden afgerond.  Kouder klimaat leidt tot tragere ontwikkeling
Hoewel meelwormen een ideale ontwikkelingstemperatuur van 27°C hebben, verliep de kweek in een komkommerserre quasi even snel. Dit ondanks variërende temperaturen (14-35°C) en een gemiddelde temperatuur van slechts 22,3°C (Coudron et al. 2021). Dit deed de vraag rijzen of ook een tomatenklimaat met stooktemperaturen rond de 20°C voldoende zou zijn om de kweek te ondersteunen. Op moment van schrijven is de kweek al 8 weken ver en merken we een beperkte vertraging in de ontwikkeling. Verwacht is dat de kweek een tiental dagen langer zal duren dan de optimale duur (10 weken). In een langlopende, belichte teelt zorgt dit op zich niet voor problemen.

Smullen van afvalstromen
In huidige proef wordt er ook gekeken naar de geschiktheid van verschillende nevenstromen uit de glastuinbouw als voedingsbron voor de meelwormen. Meelwormen hebben naast een droogvoerbron (standaard tarwezemelen), nood aan een vochtbron. In de proef worden de meest voorkomende reststromen getest, zoals afgekeurde komkommers, tomaten, aardbeien en paprika’s, maar ook paprikaloof, groene delen van de komkommerplant en zelfs wortels van sla geteeld op hydroteelt.

Momenteel zijn er beperkte verschillen in groeisnelheid waar te nemen tussen deze verschillende vochtbronnen. Geen enkele vochtbron leidt tot hoge sterftecijfers, waaruit we kunnen besluiten dat deze niet toxisch zijn. Uit eerdere proeven bleek dat tomatenloof zorgde voor overmatige sterfte, wellicht veroorzaakt door de hoge gehaltes aan tomatine en tomatidine, twee alkaloïden die de tomatenplant helpen beschermen tegen insectenaanvallen.

Blik op de toekomst
Verwacht wordt dat de proef eind januari 2022 kan worden afgerond. De meelwormen zullen nadien nog worden geanalyseerd op inhoudsstoffen zoals vetten en eiwitten. Vermoedelijk zal een verschillend voeder leiden tot een verschillende samenstelling, wat niet onbelangrijk is met oog op verdere verwerking. Met de opgedane kennis gaan de partners binnen de operationele groep ‘Entomoponics’ vervolgens ook aan de slag. De eerste pilootopstellingen worden deze maand nog in gebruik genomen en zullen de telers toelaten ervaring op te doen met dit unieke teeltsysteem.  

Tekst en foto: Inagro

Voor meer informatie:
Inagro
info@inagro.be 
www.inagro.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven