Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoekers willen meer inzicht in behoeften frambozenplant

Frambozen zijn gevoelig voor diverse weersomstandigheden. In Nederland wordt het grootste deel van de productie nog buiten, eventueel onder regenkappen, geteeld. Op het nieuwe zachtfruit onderzoekscentrum in Horst van Delphy, het ISFC werd onderzocht hoe de frambozenteelt kan worden geoptimaliseerd. Dat deelt Maud van Well, adviseur zachtfruit bij Delphy in een blog. 

Maud is sinds september 2021 bij Delphy in dienst. Zij zal zich gaan specialiseren in het houtig kleinfruit (framboos, braam, blauwe bes). Maud heeft Toegepaste Biologie gestudeerd aan de HAS in Venlo en heeft zich tijdens haar studie gespecialiseerd in de richting plant. 

Meer inzicht krijgen in zowel bemestings- als waterbehoefte van een frambozenplant zowel tijdens productie als opkweek is van belang. Op het ISFC is naar deze vraagstukken onderzoek gedaan door middel van sensoren van 2Grow als 30MHz. Hierbij is gebruik gemaakt van onder andere een sapstroom sensor, een diametervariatie sensor en bladdikte sensor. Verder werden dagelijkse drainmetingen uitgevoerd en wekelijks een wateranalyse. Door de data van de verschillende sensoren te combineren en te analyseren, wordt verwacht een patroon te herkennen en meer inzicht te krijgen in de behoeften van de frambozenplant.

Het analyseren van de data zal de komende tijd worden gedaan. Wanneer deze data zijn geanalyseerd, zal Maud de bevindingen delen.

Voor meer informatie:
Maud van Well
Delphy
+31(0)6 23 12 70 51
m.vanwell@delphy.nl 
www.delphy.nl 

Publicatiedatum: