Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De vrije gasmarkt is geen vrije gasmarkt meer"

De gasprijzen hebben de stijgende lijn sinds begin dit jaar weer te pakken. Daarmee blijven de zorgen onverminderd groot. In dit bericht een update over de energiesituatie door AgroEnergy, een rondrit van het Financieel Dagblad langs telers en een rondgang langs tal van telers door RTV Rijnmond. Dat leverde teksten zoals "Als ik zou belichten, kan ik gelijk mijn faillissement aanvragen" op.

De lokale omroep sprak een rozenteler, meerdere komkommertelers en een paprikateler. Die laatste, Geert van der Zanden uit Nootdorp, is nog in dubio of hij de stekjes voor een hoek van zijn kas die hij nu leeg laat liggen gaat opplanten. In het artikel komt ook Glastuinbouw Nederland aan bod. Energiespecialist Alexander Formsma legt er de vinger op de zere plek. “De vrije gasmarkt is geen vrije gasmarkt meer en wordt meer en meer beïnvloed door geopolitieke zaken. Daar ben je als ondernemer de dupe van.” Lees hier het hele Rijnmond-item.

Het Financieel Dagblad stapte onder meer bij Bert van Ruijven van Arcadia Chrysanten binnen en sprak Jacco Besuijen van coöperatie Growers United. Lees het artikel hier.


De gascontractprijs voor februari 2022 sloot gisteren 6 februari dicht tegen de 100ct/m3-grens.

Hopen op VS of Rusland?
Wat de gasprijs op korte termijn gaat doen, is lastig te vorospellen, geven specialisten van AgroEnergy in hun nieuwste update sinds eind december aan. "De richting van de gasprijs hangt komende week af van de Russische gasstromen en de aanvoer van LNG. Er is een forse LNG-vloot op weg naar Britse, Franse, Belgische en Nederlandse terminals en dit geeft mogelijk verder lucht aan de gasprijs. Tot 22 januari worden er maar liefst 28 leveringen verwacht, waarvan zeker zes voor de Gate-terminal. Dit vereist echter wel dat de TTF gasprijs in de buurt blijft van de Aziatische LNG prijs. Deze ligt voor februari 2022 rond 100 €ct/m3 en voor maart 2022 t/m maart 2023 rond 95 €ct/m3. Voor Noordoost-Azië wordt de komende week kou verwacht, dit kan extra LNG aantrekken ten koste van de aanvoer van Europa. Perspectief op daling van de daggasprijs is er pas als de Yamal-pijpleiding weer gas naar West-Europa brengt (en dit niet ten koste gaat van andere exportroutes)."

Ook op de lange termijnontwikkelingen van de gasprijs hebben korte termijnontwikkelingen zoals kouder weer direct effect momenteel. Een uitkomst kan de dit jaar verwachte toename van Amerikaanse LNG-productie zijn. Dit vloeibaar gas kan deze kant op komen, maar dan moet er wel flink voor betaald gaan worden zo is de verwachting. Het extra aanbod zal geleverd worden aan de afnemer die de hoogste prijs ervoor wil geven, schrijven de specialisten van AgroEnergy. "Als de Russische aanvoer niet substantieel stijgt, moet Noordwest-Europa vol meedoen in de concurrentiestrijd."