Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alain Tulpin:

"Goede kwaliteit Egyptische aardbeien op de markt zijn uitermate schaars"

Tholen - Het is een zwaar seizoen voor de Egyptische aardbei. "Net als eigenlijk in heel het Midden-Oosten is het in Egypte erg slecht weer geweest, wat de kwaliteit van de aardbei geen goed gedaan heeft", vertelt Alain Tulpin van Tulpin Group. "De week voor Kerst hebben ze in Alexandrië sneeuw gehad en in Caïro bleef het maar regenen. De temperaturen in de velden kwamen nauwelijks boven het vriespunt en overdag bleef het rond de 12 graden. De goede kwaliteit Egyptische aardbeien op de Europese markt zijn dus uitermate schaars."


Foto: Nik Deblauwe

Dit geldt overigens voor alle aardbeien op de markt. "Er is te veel fruit aangevoerd die door de zware regenval onderhevig is aan bijvoorbeeld botrytis, waardoor de prijs te laag blijft. Normaal hadden er ook al aardbeien vanuit Marokko of Spanje op de markt moeten komen. Er komt wel iets, maar dat zijn geen aantallen die de markt gaan bepalen. Hierdoor blijft er een groot aantal aardbeien van slechte kwaliteit op de markt hangen."

Het fruit brengt Tulpin normaliter vooral naar Engeland, Nederland en Ierland, maar nu hebben ze veel aardbeien die naar Duitsland, Polen en Hongarije gaan. "In Engeland zijn ze een stuk kritischer. Daar nemen ze het niet als de aardbeien geen echte plaatjes zijn. Er is natuurlijk nog wel iets dat naar Engeland gaat, maar het is een heel stuk minder. Hierdoor komen bijvoorbeeld ook Polen, Hongarije en Denemarken op de markt, ook mede omdat zij niet genoeg volume vinden in Spanje."

Alain zelf heeft wel een aantal verzenders in Egypte, die meer geïnvesteerd hebben in plastic kassen. "Zij blijven elke dag met volumes goed fruit komen, waardoor zij het momenteel erg druk hebben. De rest heeft daarentegen grote problemen." Er brandt echter licht aan het einde van de tunnel. "Vanaf vandaag is er zon in Caïro en dat blijft deze week met temperaturen tussen de 18 en 22 graden behouden. Dat is acceptabel om te gaan produceren. Als de aanvoer vanuit andere landen uitblijft, is het product vanuit Egypte de komende 2 maanden nog veilig. Dat zal afwachten zijn."

Luchtvracht
De verwachte problemen voor de luchtvracht zijn door deze mindere aanvoer ook beperkt gebleven. "Er werd gevreesd voor een tekort aan vliegtuigen doordat buitenlandse vliegtuigen minder naar Egypte wilde vliegen. Voor de Egyptische exporteurs wordt dit echter opgevangen door Egyptair, die de producten naar Oostende brengt. Bovendien hebben we er in Oostende ook nog een paar charters bijgekregen. Deze vlogen voorheen op Luik, maar door te veel klachten van de verzenders over de nabehandeling zijn zij naar Oostende gekomen. Hierdoor hebben wij geen problemen gehad", besluit Alain.

Voor meer informatie:
Alain Tulpin
Tulpin Group
Kapellestraat 2A, Bus 6
8460 Oudenburg, België
+32(0) 59 80 66 33
hq@tulpingroup.eu        
www.tulpingroup.eu