Lastig groenteseizoen nadert einde

"Spaans komkommerseizoen zal naar alle waarschijnlijkheid 2-3 weken eerder eindigen"

Het Spaanse groenteseizoen bevindt zich nu in de tweede helft. "Het seizoen verliep tot nu toe vrij traag," meldt een Duitse importeur. "Door de lage prijzen zijn de producenten gedeeltelijk gestopt met het snijden van gele paprika's, waardoor het product aan kwaliteit en bewaarbaarheid heeft ingeboet."

De koudegolf in de Spaanse groentetuin Almería heeft een zeer negatief effect gehad op de komkommerplanten. Momenteel bevinden ze zich in de zogenaamde transitiefase, waarin de planten eenmaal worden gebogen. "Dit betekent dat we in de komende twee tot drie weken kleinere kalibers moeten verwachten. Daarna zullen er weer normale kalibers zijn en gaan we naar het einde van het seizoen. Het ziet er nu naar uit dat we het komkommerseizoen 2 à 3 weken vroeger zullen moeten beëindigen, namelijk begin februari."

Over het algemeen worden per stek 1 à 1,2 kg komkommers geoogst, maar dit jaar, zo zei hij, was de netto-opbrengst per plant veel lager, soms 700 à 800 gram per stek. "Dit heeft op zijn beurt de prijzen beïnvloed. Aan de veilingklok zijn de komkommerprijzen in sommige gevallen verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar."

Stabiele tomatenmarkt
De enige uitzondering op de felle prijsconcurrentie op de markt voor vruchtgroenten zijn tomaten. Dit is gedeeltelijk toe te schrijven aan het feit dat tomaten tijdens het koude seizoen uit andere landen, zoals Marokko, kunnen worden geïmporteerd, waardoor er minder prijsschommelingen zijn. "Op langere termijn heeft Spanje de neiging minder dadeltomaten te telen. Alleen in de tomatenrassen met hogere brixwaarden liggen nog kansen voor Spaanse telers."

Hogere vrachtkosten, gebrek aan mankracht
Al met al was de kerstactiviteit in de sector groenten en fruit in de Duitse retail vrij zwak. In week 1 werden echter relatief hogere verkoopcijfers genoteerd. "Wat gedeeltelijk roet in het eten gooit, zijn de buitengewoon hoge vrachtkosten en het gebrek aan mankracht als gevolg van de Omikron-uitbraak in Spanje: Dat laatste voelen wij niet alleen in de productie, maar ook bij de pakstations."


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven