Eerste seizoensarbeiders uit Ecuador plukken aardbeien in Huelva

De eerste groep seizoensarbeiders uit Ecuador voor de oogst van aardbeien en ander zachtfruit is al aan de slag op de percelen in de Zuid-Spaanse provincie Huelva. Het gaat om 44 mannen en vrouwen van in totaal 74 personen aan wie de Koepelorganisatie voor Teeltverenigingen uit Huelva een contract heeft aangeboden om te komen werken op de percelen van de aangesloten teeltverenigingen. Half februari komt de tweede groep aan.

In totaal zullen 500 arbeidsmigranten van Ecuadoraanse en Hondurese afkomst dit seizoen in Huelva komen werken. Dat is het quotum dat als onderdeel van een pilotproject is goedgekeurd door het Directoraat-generaal voor Migratie van de Spaanse overheid.

De groep arbeiders bestaat uit mannen en vrouwen die al ervaring hebben in de tuinbouw. Voor de selectie van personeel reisde een technicus van de koepelorganisatie eind oktober 2021 naar het Latijns-Amerikaanse land. Daar nam hij in de steden Río Bamba, Azogue en Quito zo'n 500 interviews af. De seizoensarbeiders zijn allen volledig gevaccineerd tegen Covid-19 met een vaccin dat is erkend door de Europese Unie.

Tegelijkertijd blijft de organisatie Marokkaanse vrouwen een contract aanbieden. Ook die werving gebeurt in het land van herkomst. Er zijn meer dan 1.600 aanvragen goedgekeurd. De arbeidsters zullen in de loop van de maand januari hun werkzaamheden aanvatten op de zachtfruitpercelen van de aangesloten teeltverenigingen.

Het Directoraat-generaal voor Migratie heeft toestemming gegeven voor het contracteren van arbeidskrachten uit Ecuador, Honduras en Marokko nadat de 11.000 vacatures die de Andalusische Dienst voor Arbeidsbemiddeling had gelanceerd niet ingevuld raakten. Er werden slechts een 200-tal aanvragen geregistreerd.

Bron: diariodehuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven