De 'meest geavanceerde kas in China' wil technologieachterstand inhalen

Een Chinese kas in Shandong van zo'n 9 hectare wordt beschouwd als de meest geavanceerde kas in China. In het project werd omgerekend 29 miljoen euro geïnvesteerd. 

De kas is uitgerust met de modernste voorzieningen op het gebied van water, meststoffen, energievoorziening en temperatuurregeling. Het klimaatbeheersingssysteem komt uit Nederland, de verwarmingsbron komt van Locke uit Duitsland, het irrigatiesysteem komt van Netafim uit Israël en het Internet of Things-systeem komt van Ludvig Svensson uit Zweden.

Op dit moment is de tomatenopbrengst in de kas in China ongeveer 10-15 kg per m2, terwijl de opbrengst in Nederland kan oplopen tot 70-80 kg per m2. Om de achterstand ten opzichte van de overzeese technologie in te halen werd de kas in Shandong aanvankelijk ontworpen met het oog op een maximale absorptie van natuurlijk licht en een vermindering van de lange-golfstraling naar buiten door volledig gebruik te maken van grote glaspartijen (2,0 m x 1,7 m).

Het dak van de kas is uitgerust met een mechanisch reinigingssysteem, dat de natuurlijke lichtinval met 10% kan verhogen. In de kas is laserbelichtingstechnologie toegepast, dat volgens de Chinezen energiezuiniger is dan LED. De helderheid is meer dan twee keer zo hoog als die van LED.

Terwijl de gewone tomaten per kg worden afgezet, worden de tomaten die in deze kas worden geteeld per tros afgezet. De prijs is ongeveer € 2,19/karton, met een tros in een karton. Van de tomaten is geen voorraad en ze worden na te zijn geplukt en verpakt, rechtstreeks naar grote steden als Beijing, Shanghai en Guangzhou verladen.

Bron: Sohu News


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven