Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Echt grote productieterugval komkommer pas in februari en maart"

Tholen - Dat de huidige hoge energieprijzen (ook) effect zullen hebben op de komkommerteelt deze winter, dat behoeft geen uitleg. Wel is het moment waarop dat het meest zichtbaar gaat zijn, onderwerp van discussie.

De Rabobank voorspelt voor de periode december/januari een productiedaling terug naar niveaus van vier jaar geleden. Het veredelingsbedrijf van BASF, dat sterk is in rassen voor belichte winterteelt, heeft een andere kijk op de situatie, zo legt Rens Muusers, Sales Specialist EMEA Cucumber, hieronder uit.


Het ras Hi Power van BASF wordt veel geteeld onder belichting

"De productie in december en januari, de twee maanden waarover de Rabobank de productieterugval voorspelt, wordt vooral beïnvloed/bepaald door de telers die echte winterteelten hebben geplant, grofweg in de periode oktober-november. Wat wij hier zien is dat voor lange komkommer het areaal redelijk vergelijkbaar is met het seizoen 2020/21. Er zijn wat stoppers, maar ook een aantal nieuwe telers dit seizoen. Daarom is in onze optiek het areaal gelijkblijvend, wel zal de productie wat lager liggen doordat een aantal telers minder belicht. In mijn optiek zal de productie echter niet terugvallen naar een niveau van vier jaar terug toen er veel minder areaal stond als nu."

Ook ziet Rens geen terugval van pakweg 40%, zoals er voor de belichte tomatenteelt schattingen de ronde doen. "De terugval in komkommer is in mijn optiek minder." Voor de snack- en mini-komkommers is er volgens Rens iets minder winterproductie-areaal dan vorig seizoen. "Maar dit lijkt mij nog steeds hoger te liggen dan vier jaar terug."

Verschuiving traditionele teelten
Rens ziet de grootste verschuiving ontstaan in de traditionele teelten. "Daar wordt duidelijk later geplant. Daarom denk ik dat de terugval in productie veel groter zal zijn in de maanden februari en maart, en daar dus eerder een terugval in productie zal zijn naar een duidelijk lager niveau." 

Dat de huidige hoge energieprijzen ook nu al effect hebben, dat staat ondertussen buiten kijf. Rens en zijn collega's zien zien dat ondernemers voor lastige keuzes staan en soms drastische besluiten moeten nemen. "In het extreemste geval heb ik helaas verschillende voorbeelden gezien en gehoord waarin er besloten wordt om planten weg te gooien bij de plantenkweker en de planting uit te stellen. Doordat de situatie op de energiemarkt zo onvoorspelbaar is en grote fluctuaties laat zien de afgelopen maanden zie je dat van week tot week de situatie en gemaakte keuzes soms wijzigen bij de telers van wat men uiteindelijk zal gaan doen."


Klik hier voor de cijfers van de Rabobank van 2017

Scenario's lange termijn
Voor de langere termijn geeft Rabobank meerdere scenario's. Bij de huidige hoge prijzen voorziet de bank dat de winterteelt grotendeels verdwijnt, op enkele supermarkten na die zich willen blijven onderscheiden. Als de energieprijzen terugzakken naar niveaus van vóór september 2021 of net iets daarboven, dan kan de productie weer op het niveau van vorige winter komen. Zolang het prijsverschil tussen belichte komkommers en import acceptabel blijft, doen supermarkten onverminderd mee.

Een derde scenario is verdere groei van de winterteelt in Nederland vanaf 2022/2023. Daarvoor moeten dan volgens de bank zowel de energiekosten omlaag als de export omhoog. In Nederland ziet de bank te weinig groeipotentieel in de afzet. Deels ook omdat grote supermarktketens niet te veel uit de pas willen lopen met hun komkommerprijs ten opzichte van concurrenten. 

Voor meer informatie:
Rens Muusers
BASF 

Tel.: +31 6 1871 9921
rens.muusers@vegetableseeds.basf.com  
www.nunhems.nl