Bas Duijvestijn biedt Amerikanen teeltgaranties en financieringsmogelijkheden

“Van der Hoeven is veel meer dan een kassenbouwer”

Tholen - De feestdagen heeft hij nog in Nederland gevierd, maar een dezer dagen vliegt Bas Duijvestijn naar New York. Voor Van der Hoeven Horticultural Projects zal hij daar leiding gaan geven aan de Noord-Amerikaanse vestiging. Inderdaad: vanuit de grote stad. “Onze klanten zijn steeds vaker investeerders die in de tuinbouw willen stappen, zonder dat zij veel ervaring of kennis hebben met de agrarische sector. Van der Hoeven kan een one-stop-shop aanbieden, indien gewenst zelfs inclusief verantwoordelijkheid voor de teelt en financieringsoplossingen. Dat is een unieke propositie.”

Wereldwijde markt
De afgelopen jaren was hij overal te vinden: van Europa en het Midden-Oosten tot Canada, Rusland en Afrika aan toe. “Van der Hoeven is wereldwijd actief en ik heb het geluk gehad dat ik een groot gedeelte van onze projecten heb mogen begeleiden de afgelopen jaren. Eigenlijk heb ik onze kassen over de hele wereld gezien, behalve in Australië,” bevestigt Bas. “Daar zijn we echter ook marktleider en hebben we een aantal indrukwekkende projecten, maar dat wordt door mijn collega’s opgepakt.” De komende jaren zullen zijn reizen een ander karakter krijgen: vooral gericht op de markt in de Verenigde Staten en Canada, en, in combinatie met hun installatietak Patron Agri Systems, ook op de Mexicaanse markt.

“Met name in de VS zien we dat steeds meer bedrijven geïnteresseerd zijn in manieren om niet meer in de open grond te telen. Sla en aardbeien worden nu nog in Californië geteeld en gaan de vrachtwagen in totdat ze vijf dagen later aan de oostkust arriveren. Er is behoefte aan meer lokaal geteeld product en optimaler gebruik van land, water en energie. Dankzij de hogere productie per vierkante meter en de efficiëntere productie, heb je veel minder grondstoffen nodig om product uit de kas in de winkel te krijgen. En dan is het nog verser ook. Dat verhaal krijgt steeds meer gehoor,” vertelt Bas.

Overname Arvesta
Het aanbod dat Van der Hoeven aan de Amerikaanse markt doet, heeft ook te maken met de overname door Arvesta, inmiddels al weer twee jaar geleden. Sindsdien valt het kassenbouwbedrijf onder dezelfde groep als Hortiplan, bekend van de mobiele gotensystemen voor bladgewassen en kruiden. “Mede dankzij de volledig geautomatiseerde systemen van Hortiplan, die het overal ter wereld telen van sla, kruiden en andere bladgewassen mogelijk maken, hebben we een interessant aanbod voor de Amerikaanse markt. We zien dat er veel vraag is naar de productie van sla, spinazie en kruiden. Met twee wereldleiders uit deze markt onder hetzelfde dak, bieden we een unieke combinatie.”

En dat niet alleen: Bas neemt nog een bijzonder voorstel mee naar de Amerikanen. Van der Hoeven vestigt zich in New York omdat dit het financiële centrum van de wereld is. “Onze klanten zijn in de basis veelal investeerders met interesse in agricultuur. We bieden hen een one-stop-shop voor een tuinbouwproject: van haalbaarheidsstudies tot ontwerp, bouw en actieve teeltbegeleiding.” Op het moment dat een investeerder ervoor kiest om Van der Hoeven verantwoordelijk te maken voor de teelt, wordt de stap naar het zelf mee investeren in die projecten erg klein. “We hebben veel vertrouwen in onze kennis en ervaring en durven dat ook in geld uit te drukken. Voor klanten is dat een extra garantie op een succesvol project.”

Vanaf de voorkant beginnen
Het is niet de eerste keer dat Van der Hoeven zich in de VS vestigt. Twee decennia geleden was Van der Hoeven er al fysiek aanwezig, maar werd er op enig moment besloten om de zaken meer vanuit Nederland op te pakken en zich actiever te richten op andere werelddelen. “Juist in landen als Australië, Japan en in regio’s als het Midden-Oosten hebben we veel kennis opgedaan op gebied van telen in uitdagende klimaten. In het verleden zagen we dat de VS minder gefocust was op het inzetten van nieuwe technieken in de teelt. Dat is nu anders: nu worden vaak allerlei willekeurige technieken ingezet zonder duidelijk plan over wat te bereiken. Daarom willen we juist vanaf de voorkant van het project onze opgedane kennis en ervaring delen en zodoende de tuinbouw in de VS naar nieuwe hoogten brengen.” 

Voor meer informatie:
Van der Hoeven Horticultural Projects
T: +31 88 262 66 66

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven