Wetenschappers ontwikkelen bacteriëndodende verpakking

Een team van wetenschappers van NTU Singapore en Harvard T.H. Chan School of Public Health in de VS heeft een 'slim' verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen ontwikkeld dat biologisch afbreekbaar en duurzaam is en microben doodt die schadelijk zijn voor de mens. Het zou ook de houdbaarheid van vers fruit met twee tot drie dagen kunnen verlengen.

De natuurlijke verpakking is gemaakt van een soort maïseiwit genaamd zeïne, zetmeel en andere natuurlijk afgeleide biopolymeren, doordrenkt met een cocktail van natuurlijke antimicrobiële verbindingen. Deze omvatten olie van tijm en citroenzuur.

Uit experimenten is gebleken dat de vezels in de verpakking, wanneer ze worden blootgesteld aan een verhoogde vochtigheid of enzymen van schadelijke bacteriën, natuurlijke antimicrobiële verbindingen vrijgeven, waardoor veel voorkomende gevaarlijke bacteriën die voedsel besmetten, zoals E. coli en Listeria, alsook schimmels, worden gedood.

De verpakking is zo ontworpen dat de noodzakelijke minuscule hoeveelheden antimicrobiële verbindingen alleen vrijkomen als reactie op de aanwezigheid van extra vochtigheid of bacteriën. Dit zorgt ervoor dat de verpakking verschillende blootstellingen kan doorstaan en maandenlang kan meegaan.

Bron: ntu.edu.sg


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven