Eerst warm en dan koud weer ontregelen aanvoer

Tekort aan Italiaanse voorverpakte bladgroenten voor de export

Een samenloop van omstandigheden ontregelt momenteel de Italiaanse aanvoer van voorgesneden bladgroenten op de exportmarkten. Door de lagere beschikbaarheid is er in sommige supermarkten, zoals in Nederland, zelfs een gebrek aan bevoorrading, zoals duidelijk blijkt uit onderstaande foto.

Toch zijn niet alleen de kou en de sneeuw spelbreker. "In sommige teeltgebieden, zoals in Campanië, werden er eerst veel vroeger dan normaal bladgroenten geoogst omwille van het warme weer. Dit zorgde voor een overlapping tussen verschillende productiegebieden en een piek in de aanvoer. En daarna werd de groei van de nieuwe aanplanten vertraagd door plotselinge temperatuurdalingen. Een deel van de gewassen was bijgevolg niet op tijd klaar voor de kerst- en nieuwjaarsperiode", legt Marco Bastoni uit.

Veel producenten zagen zich wegens de lage beschikbaarheid genoodzaakt bepaalde klanten voor te trekken en andere in de kou te laten staan. De transportkosten voor convenience producten zoals slazakjes zijn overigens hoger dan voor verse groenten en fruit, aangezien de voorgesneden producten veel volume in beslag nemen maar weinig wegen.

"Gezien de stijging van de transportkosten in de afgelopen maanden, denk ik dat meerdere producenten gedwongen werden keuzes te maken."

En aangezien de inkomsten vanuit het convenience-assortiment de afgelopen twee jaar – vooral als gevolg van de pandemie – voor de producenten laag uitvielen, hebben vele telers kleinere arealen ingezaaid. Men schat de inkrimping van het areaal op 15 à 20%. Gecombineerd met de ongunstige weersomstandigheden verklaart dit de schaarste aan product in de kerstperiode.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven