Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hybride vertical farm van 1,1 hectare in Finland in aanbouw

"Ik zie vertical farms en gesloten kassen als dé kans voor Finland en de wereld om veel CO2-uitstoot te besparen", zegt Robert Jordas, eigenaar van Robbe's Little Garden.

Robbe's Little Garden is een Fins kassenbouwbedrijf dat gespecialiseerd is in hybride vertical farms. De eerste hybride faciliteit werd in 2015 gebouwd en omvatte 500 m2 teeltruimte. Twee jaar later bouwde Robbe's Little Garden een vierlaagse vertical farm met een oppervlakte van 4.400 m2.

Nu werkt het bedrijf aan zijn grootste hybride binnenteeltfaciliteit die 11.000 m2 zal beslaan. Het gaat om de eerste van drie bouwfasen, waarbij elke fase 11.000 m2 beslaat.

Het ontwerp van de vertical farm

Klaar in 2022
De hybride faciliteit wordt gebouwd in de buurt van Helsinki en moet in 2022 klaar zijn, hoewel uitdagingen op het gebied van regelgeving en supply chain het team dwingen flexibel te blijven. In de vertical farm zullen rucola, spinazie en baby leaf sla worden geteeld om de afhankelijkheid van Finland van importproducten uit Zuid-Europa te verminderen.

Hoewel Robbe's Little Garden veel relaties heeft met de horeca, richt het zich op de retail omwille van de stabiele vraag, zeker nu coronabeperkingen de foodservicesector parten spelen.

Het nieuwe gebouw zal een polycarbonaat dak hebben en dankzij volledige klimaatcontrole zal teelt mogelijk worden in elk Fins seizoen, ook in de winter. Er komen zonnepanelen met een vermogen van 500 kW om de LED-belichting en het koelsysteem in de zomer van stroom te voorzien.

"In tijden van schaarste en hoge prijzen voor fossiele brandstoffen willen we gebruikmaken van alternatieve, hernieuwbare energiebronnen. We besparen flink op ontvochtigingskosten, omdat we gratis kunnen luchten. Zo kunnen we het klimaat binnen in de teeltfaciliteit flexibeler sturen", zegt Robert.

De Finse consument is bereid iets meer te betalen voor lokale producten
Robert legt uit dat vertical farms in Finland doorgaans een 20-30% hogere prijs krijgen voor hun producten in vergelijking met geïmporteerde vollegrondsproducten. De Finse consument is bereid iets meer te betalen voor lokale groenten. Vertical farms en kassen gaan in Finland een mooie toekomst tegemoet.

"Ik kan begrijpen dat in landen waar vollegrondsteelt wijdverbreid is de voordelen van vertical farming omstandig moeten worden uitgelegd. Maar hier is dat niet het geval en onze producten zullen supervers zijn in vergelijking met importgroenten", zegt Robert. "Onze groenten zullen een paar uur na de oogst al in het schap liggen, terwijl dat voor importproducten dagen of weken betreft."

Volledige automatisering om de arbeidsbehoefte te verminderen
In de 11.000 m2 grote faciliteit zal Robbe's Little Garden dankzij het volledig geautomatiseerde systeem slechts twee mensen nodig hebben voor de teeltruimte en vijf mensen in de verpakkingsruimte. "Dit zal helpen om de vertical farm concurrerend te houden in Finland en tegelijkertijd toont dit het potentieel van dergelijk systeem voor andere landen."

In Finland is vertical farming al goed ingeburgerd voor de teelt van kruiden en sla. Door uiterst efficiënte technologie in dienst te stellen van de marktvraag naar lokaal geteelde rucola, spinazie en baby leaf sla, draagt Robbe's Little Garden een steentje bij aan het verwezenlijken van de voedselzekerheid binnen Finland.

Voor meer informatie:
Robert Jordas (eigenaar)
Robbe’s Little Garden
robert.jordas@robbes.fi
robbeslittlegarden.com 

Publicatiedatum: