"onderscheidend in plukken dicht op elkaar hangend fruit'

Introductie aardbeienoogstrobot medio 2022 verwacht

"Met de resultaten uit de proeven hopen we ons product medio 2022 klaar en verbeterd te hebben, om het in september te introduceren," vertelt Hannah Brown, CCO en medeoprichter van Organifarms, een Duitse agtechstart-up.

Onlangs introduceerde Organifarms Berry een prototype van een aardbeienoogstrobot. Het eindproduct zal medio 2022 klaar zijn. Momenteel test het bedrijf pilots met partners in heel Duitsland. Begin volgend jaar wordt het aantal proeven uitgebreid als het aardbeienseizoen begint. Op deze manier wil Organifarms de verbetering van het product versnellen.

Besparing op tal van factoren
CEO en mede-oprichter Dominik Feiden: "Het is een behoorlijke investering, maar uiteindelijk scheelt het drastisch in de arbeidskosten. Daarnaast helpt het telers om beter te plannen en om een basisniveau van de oogst te hebben gedekt. Ook de kwaliteit van de producten kan beter worden gecontroleerd omdat kneuzingen kunnen worden voorkomen, waardoor het fruit langer houdbaar is."

Stel je voor dat je één grote krat hebt met ongeveer 8-10 (open) kartons waar de aardbeien na de oogst in worden gedaan. Evenals het wegen, op basis van een verzoek van de teler, om een bepaalde standaard voor de fruitkisten vast te stellen. Na de oogst is het fruit klaar om te worden afgezet. Hannah merkt op dat ze enthousiast zijn om robot Berry met hun pilotklanten te testen. "Daarom hebben we maar een beperkt aantal robots die we dit jaar kunnen aanbieden. Toch hebben we nog enkele slots voor pilotklanten voor dit jaar open, dus iedereen die geïnteresseerd is, kan zich nog steeds aanmelden."

Geïnteresseerden zijn ook welkom op testteeltbedrijven om een betere indruk te krijgen van de robot in wording en de mogelijkheden ervan. Met pilots kan Organifarms zien hoe Berry naast andere systemen werkt.

Belangrijkste kenmerken
De software kan de mate van rijpheid van het fruit detecteren, grootte en vorm classificeren afhankelijk van de wensen van de teler, sorteren in verschillende kwaliteitsklassen en kwaliteit detecteren.

"Wat ons onderscheidt, is dat we heel goed werken in dichte (fruit)clusters, waarvan de processen zijn geoptimaliseerd en geperfectioneerd. Berry kan de verschillende vruchten detecteren wanneer ze dicht op elkaar hangen en ze ook veilig oogsten zonder het fruit te beschadigen," voegt Hannah toe.

De robot navigeert gemakkelijk door ander fruit om de rijpe aardbeien te plukken via een RGBD-camera op basis van de kleur- en dieptedetectie van de aardbei.

Groeiende belangstelling van de glastuinbouwsector
In eerste instantie had het team contact met veel vertical farms, maar al snel ook met glastuinders. Gezien het enorme tekort aan arbeidskrachten, de arbeidsintensieve taken en de stijgende kosten, is er ook grote belangstelling vanuit deze sector. "Organifarms sluit goed aan bij wat zij zoeken."

Het softwareplatform dat het bedrijf aanbiedt is een zeer veelzijdig product. Daarom kan de software werken met verschillende soorten technologieën en leveranciers van mobiele platforms om de instellingen te wijzigen of verschillende functies toe te voegen. Zoals het snijden van uitlopers, het verwisselen van de grijper en ga zo maar door. Organifarms wil een universeel platform bieden dat verschillende taken in de kas uitvoert.

Zachtfruit en meer
Momenteel zet Organifarms vol in op Berry, de aardbeienrobot. Het bedrijf is ook van plan om meer functies voor het voorspellen van de rijpheid en het monitoren van ziekten toe te voegen aan de robot. Binnenkort zullen tomaten en paprika's aan de beurt komen. Organifarms is van plan om actiever te worden in vertical farming zodra de teelt van aardbeien verder van de grond komt.

Voor meer informatie:
Hannah Brown, CCO en mede-oprichter
h.brown@organifarms.de 
Dominik Feiden, CEO en mede-oprichter
d.feiden@organifarms.de 
Organifarms
www.organifarms.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven