Kees Kruik in 2021 28 jaar in dienst bij Evers Specials

“Het werk blijft boeien”

Tholen - Evers Specials heeft een leuke traditie voor hun ‘inventaris’. Iedereen die 25 jaar achtereen in dienst is bij Evers krijgt een straatnaambordje ergens in of om het bedrijf. Het hangt al behoorlijk vol bij het bedrijf. Toen het de beurt was van kwaliteitsmanager Kees Kruik was toevallig net de nieuwe parkeerplaats klaar en die werd omgedoopt tot het Kees Kruik plein.

Dertig jaar geleden was taugé een relatief onbekend product. De uitdaging om deze teelt in Nederland verder te ontwikkelen en naar een hoger niveau te tillen, pakte Kees graag op. Het is een intensieve en snelle teelt waar weinig mis mag gaan. “Die eerste jaren moesten we heel veel handmatig bijsturen. Het was in die tijd veel uren maken, weekenddiensten draaien en ‛s nachts storingen oplossen om elke keer weer goede taugé te kunnen telen.”

Kees wilde het wat rustiger aan doen en switchte naar de rozenteelt, maar dat was het eigenlijk niet helemaal. Toen Evers Specials hem vroeg de productieleiding bij het net opgerichte dochterbedrijf in Frankrijk op zich te nemen, hoefde hij niet lang na te denken. “Het bedrijf in Frankrijk produceerde in eerste instantie voor industriële klanten en later kregen we een deel van de Aziatische markt rondom Parijs in handen en begonnen we ook grote retailklanten te beleveren. Vanaf dag 1 werd ik daar in het diepe gegooid en moest ik alle telefoontjes beantwoorden. Dat was flink afzien, maar de Franse taal kreeg ik daardoor wel redelijk snel onder de knie. In het begin hadden we maar een klein ploegje van 3 man personeel. Ik heb daardoor van alles zelf aangepakt om de dagelijkse zaken af te kunnen ronden: van overdag de administratie bijhouden tot het laden van volle vrachtwagens midden in de nacht tot het rijden van de zondagmorgenroute dwars door Parijs heen. Als ik ergens met weemoed aan terugdenk is het wel mijn tijd in Frankrijk!”

Terug naar de kwekerij
Na 4 jaar keerde Kees terug naar de kwekerij in Nijmegen, waar hij zich steeds meer specialiseerde in kwaliteitszaken. Sinds 2011 houdt hij zich fulltime bezig met het kwaliteitswerk als kwaliteitsmanager. Dit is een veelzijdige job, omdat je met alle facetten van het bedrijf te maken krijgt, van klant tot productie. Vooral het bijhouden van alle certificeringen, waarvan er steeds meer bijkomen (voedselveiligheid, milieu, sociaal-ethisch), en het behalen van alle audits is erg belangrijk. “Het zijn niet alleen certificeringsaudits, maar ook klantaudits en audits van de NVWA. Ik ben er echt wel trots op dat we met ons allen elke keer weer de audits behalen en we telkens weer een stapje vooruitzetten. Het kost veel inzet van mijn kant, maar mijn collega's zijn daarbij zeker zo belangrijk.”

“In de loop der jaren is er erg veel veranderd. Naast de onvermijdelijke automatisering van allerlei processen zijn er zeker op voedselveiligheidsgebied veel vorderingen gemaakt,” vertelt Kees. De EHEC-crisis had in 2011 een enorme impact op de kiemgroentenmarkt. “Dankzij de oprichting van de ESSA (Europese vereniging van kiemgroentenproducenten) is de branche intensief gaan samenwerken. Volgend op de EHEC-crisis is er strengere Europese regelgeving gekomen, waaraan alle kiemgroentenproducenten in de EU moeten voldoen. Hiermee heeft de sector een grote stap gezet om een nieuwe crisis in de toekomst te voorkomen en zijn we er als sector sterker uitgekomen.”

“Het werk blijft boeien. De no-nonsense mentaliteit (het werk moet af), de prettige sfeer, de saamhorigheid, de diversiteit van mijn eigen werkzaamheden én de fijne collega's maken Evers absoluut een leuk bedrijf om bij te werken. Ik vind dat ik van iedereen binnen en buiten het bedrijf wel wat kan leren en dat maakt het juist zo mooi. Het feit dat je in de AGF-sector met 'eerlijke' en gezonde producten werkt, is daarnaast extra positief. Voor Evers is er voldoende ruimte om verder te groeien, tenslotte is nog niet iedereen aan de taugé. Zolang ik plezier in mijn werk heb, blijf ik dit werk wel doen!” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 12, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Kees Kruik
Evers Specials
k.kruik@eversspecials.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven