Maarten de Groot, Hessing Supervers:

“Ik heb al die jaren met passie gewerkt, ondanks alle veranderingen in mijn loopbaan”

Tholen - Bewerkte-AGF is een belangrijke driver binnen de AGF-sector en ook daar is geen dag hetzelfde. De techniek daarachter draaiende houden is een grote uitdaging. Maarten de Groot is expert als het gaat om machines en werkt al bijna 50 jaar bij Hessing Supervers en haar voorlopers. Terwijl hij uitkijkt naar zijn pensioen, kijkt hij ook uit naar het grote nieuwbouwproject in Venlo, waar Hessing Supervers een nieuwe fabriek bouwt, die naar verwachting in 2023 operationeel zal zijn.

Maarten heeft al een aantal verhuizingen meegemaakt en heeft de machinelijnen in alle windrichtingen moeten verzetten. “Van links naar rechts, van noord naar zuid en weer andersom, bij elke overname en nieuw management wilden ze het weer anders,” vertelt Maarten.

Hij kwam destijds op 11 december 1972 als hulpmonteur in dienst bij het Amsterdamse familiebedrijf Dekker en Zoon. Die verplaatsten hun activiteiten naar Uden vanwege de goedkopere loonkosten. In die tijd maakten ze veel macaroni- en bamipakketten met taugé. Een logische overname was toen door Heuschen Schrouff, die taugé en tahoe produceerden. Zij namen ook Kimpak in Veldhoven over. Dat werd later weer verkocht aan Van der Staay in Barendrecht. In 2002 werd Hessing Zwaagdijk eigenaar die op zijn beurt  in 2012 Groentehof in Helmond overnam en in 2014 alle activiteiten daar onderbracht.  

Opgeklommen
In de tussentijd klom Maarten op van hulpmonteur naar Hoofd Technische Dienst. “In 1972 vormden we met 3 personen de TD. Na 5 jaar gingen mijn collega en chef weg en heb ik 11 jaar lang alle werkzaamheden alleen uitgevoerd. In 1988 vond een verbouwing plaats en namen we een stagiair aan die ook in dienst kwam. In 1991 namen we nog iemand aan en werd ik Hoofd TD. Die functie heb ik tot en met 2017 vervuld, daarna werd ik Projectleider Operational Excellence in Helmond.”

Een belangrijk project is de aanstaande verhuizing naar de nieuwe fabriek die gebouwd wordt op Greenport Venlo. Ook al gaat Maarten richting zijn pensioen, hij vindt het wel heel leuk om zo nauw betrokken te zijn bij de toekomst van Hessing Supervers. Zolang zijn gezondheid dat toelaat, wil hij een paar dagen in de week doorwerken totdat hij zeker weet dat de nieuwe fabriek goed is ingericht en alles op rolletjes loopt.

Terugkijkend is er enorm veel veranderd in de branche. “In de eerste jaren gingen op de productieafdelingen de kachels nog aan in de winter en stonden we te roken onder het produceren, dat is nu haast niet voor te stellen. Ook de nodige overnames brachten veranderingen met zich mee. Er komt steeds meer focus op automatiseren. We maken dagelijks mooie en gezonde producten die dagelijks vers in de bekende supermarkten komen te liggen. Door de constante veranderingen is geen dag hetzelfde, wat het werk afwisselend en boeiend maakt.”

Er zijn al heel wat mijlpalen bereikt, waaronder natuurlijk de feestelijkheden rondom het 25-jarig en 40-jarig jubileum waarbij Maarten de laatste al mocht vieren onder de Hessing-vlag. “Ondanks de grootte die het nu heeft is het nog echt een familiebedrijf dat altijd in beweging is en waar de lijntjes kort zijn. Dat bevordert de communicatie. Ik ben trots op het vertrouwen en medewerking van directie en alle collega’s.”

Jubileum
Maarten verheugt zich op het komende 50-jarig jubileum waarbij er nog veel is om trots op te zijn. “Bij elke overname kon ik meegroeien met de organisatie en zal trots zijn als ik gezond en wel de eindstreep haal. Daarnaast ben ik trots op de twee collega’s die ik van jongs af aan heb kunnen begeleiden. Zij zijn alweer 33 en 30 jaar in dienst en ook doorgegroeid in functie. Waar ik ook trots op ben is alles wat we in deze jaren ontwikkeld en gemaakt hebben en met name een duo centrifuge die ik 32 jaar geleden ontworpen en gemaakt heb en die tot op de dag van vandaag in productie is. Of deze centrifuges mee verhuizen naar Venlo is nog de vraag. Alles moet droger en daar zijn andere technieken voor nodig.”

Water is de vijand van de elektriciteit en de productie moet steeds sneller en verser in de winkels liggen. Een spanningsveld dat druk op het werk geeft. Iets waar Maarten goed mee om kan gaan. “Hard werken waar we niets om geven, noemen we stress. Hard werken voor iets waar we van houden, noemen we passie. Ik heb al die jaren met passie gewerkt ondanks alle veranderingen in mijn loopbaan,” besluit hij nuchter. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 12, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Maarten de Groot
Hessing Supervers
MaartendeGroot@hessing.eu 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven