Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Substraatsensoren betrouwbaar alternatief weegschaal"

Bij Breugem Horticulture in Bleiswijk worden op 5,5 hectare tomaten geteeld. Sinds 2020 worden substraatsensoren van Growficient gebruikt voor het monitoren en optimaliseren van de irrigatiestrategie.

Normaal gesproken gebruikt Sebastiaan Breugem een tweetal weegschalen in de kas om de irrigatie te kunnen monitoren en aansturen. Deze staan verdeeld over twee kraanvakken. Volgens Sebastiaan levert dat echter beperkt inzicht op als het gaat om sturingsinformatie voor de hele kas.

"De wens die we hadden voordat we met Growficient begonnen was om meerdere meetpunten in de kas te hebben", aldus Sebastiaan. "We wilden graag een optie om een beter en betrouwbaarder beeld te krijgen van wat we aan het doen zijn qua watergift. Voorheen deden we dat op 2 weegschalen op 2 goten, maar de 4 matten daarop zijn niet representatief voor wat er in de hele kas gebeurt."

Beperkte inzichten substraat
Hij geeft aan dat ze voorheen naar het gewicht van de mat en uiteindelijk dus ook de intering keken. "Maar dat is dus van 2 meetpunten en om daar je hele strategie op te baseren is natuurlijk best wel bijzonder. Zeker als er een kop gebroken is, dan is die weegschaal al helemaal niet meer representatief. Als je dat dan niet doorhebt, kun je de fout ingaan."

Sebastiaan is van mening dat het verbeteren van de strategie begint met het verzamelen van goede data door heel de kas.

Voordelen sensoren
Hij benoemt dat dit dan ook gelukt is met de sensoren van Growficient. "We hebben nu in elk kraanvak meetpunten, zelfs meerdere per goot. Je leert je kas gewoon nog beter kennen en de inzichten helpen om risico’s uit te sluiten", aldus Sebastiaan. Bovendien ervaart hij de samenwerking met Growficient positief: "Het is heel prettig werken en snel schakelen met een kleine start-up als Growficient."

Dirk Jan Mulder van Growficient: "Met Growficient is het onze doelstelling om telers zo goed mogelijk te ontzorgen en ondersteunen als het gaat om irrigatie. Meerdere meetpunten verspreid door de kas zorgen voor een helder totaaloverzicht en betrouwbare gemiddelden waar de teler echt iets mee kan."

Collega Tim Engelman voegt toe: "De sensoren zijn daarnaast veelzijdig in te zetten. In deze tijd waarin veel telers aan het planten zijn, kunnen de sensoren in de blokken worden geplaatst, zodat telers de jonge planten optimaal water kunnen geven."

Heatmap
Bij Breugem keken ze normaal gesproken ook al naar de drainpercentages om te zien of matten natter of droger werden, maar: "Je loopt met draincijfers altijd een beetje achter de muziek aan. Het voordeel is dat je nu meer inzicht hebt en je het direct kan volgen. En sowieso de heatmap (plattegrond met daarop de sensoren, red.) is een hele waardevolle toevoeging, je kunt daarmee makkelijker door de tijd heen zien waar verschillen zitten tussen afdelingen en sensoren."

Met betrekking tot de invloed op zijn strategie geeft hij aan: "Het geeft vooral rust en een kleinere kans op fouten. Je hebt meer zekerheid in de lijnen waar je je strategie op baseert." Hij denkt ook dat er winst te behalen valt in het optimaliseren van de start- en stopmomenten.

Sturingsinformatie: weegschaal vs. sensoren
Als het gaat om de verschillen tussen de weegschaal en sensoren, geeft Sebastiaan aan: "Het geeft je de optie om op kraanvakniveau bij te sturen indien nodig. Dat is eigenlijk de grootste winst."

Daarnaast heeft hij bedacht welke stappen hij nog meer wil gaan zetten, beginnend bij komend seizoen. "Het is voor ons zaak om komend jaar meer met de grenswaarden te werken. Daar valt wel een verbeterstap te maken. De vertrouwensfase zijn we nu voorbij; het werkt gewoon en geeft een goed beeld." Het werken met grenswaarden is belangrijk om beter te kunnen anticiperen en proactief water te kunnen geven is Sebastiaan van mening.

Hij is dan ook voorstander van een koppeling met de klimaatcomputer, zodat die grenswaarden een invloed kunnen worden op de computer: "Dan heb je de mogelijkheid om sturing te creëren. Om dat op die twee weegschalen te doen is een rare gedachte, maar met sensoren verspreid door de kas kun je daar heel mooi een sturing op baseren."

Op de vraag of de weegschaal dan nog nodig is, zegt hij: "De weegschaal zou er intussen wel uit kunnen. Het werken met de sensoren is betrouwbaar en daarnaast werk je flexibeler en meer in detail."

Voor meer informatie:
Dirk Jan Mulder
Growficient
info@growficient.com
www.growficient.com 

Publicatiedatum: