Christoph Freitag, directeur van BOGK:

"De telers zullen geen andere keuze hebben dan hun prijzen te verhogen"

Ook het komende jaar valt er te rekenen op enorme prijs- en  kostenstijgingen voor groenten- en fruittelers, deelt Christoph Freitag (rechts op de foto), directeur van de BOGK, ons mee. "De telers zullen vanwege de enorm gestegen kosten - vooral van energie en metaal - prijsstijgingen voor hun producten door moeten voeren. Hoeveel ze de prijzen individueel moeten verhogen hangt wederom echter van de prijsonderhandelingen met de handelaren af." 

Zo klaagden enkele jamproducenten die lid zijn van de BOGK bijvoorbeeld al over dramatische prijsstijgingen bij grondstoffen die bovenop de al genoemde kosten komen. Bovendien hebben ze problemen gehad om überhaupt frambozen te krijgen. De diepvriesproducten nemen de producenten primair uit Midden- en Oost-Europa en Zuid-Amerika af. "De telers zullen geen andere keuze hebben dan het verhogen van de prijzen", aldus Christoph.

Vooral arbeidsintensieve producten zoals bijvoorbeeld augurken en komkommers zullen bovendien eveneens druk op de bedrijven uitoefenen vanwege de stijging van het minimumloon naar 12,00 euro. Christoph: "Ze moeten in de hoofdoogstperiode vanaf mei meerekenen dat de grondstoffen duurder worden, omdat de telers op hogere kosten voor hun seizoenskrachten moeten rekenen. De kosten door het nieuwe minimumloon zullen echter pas goed te zien zijn tijdens de prijsonderhandelingen vanaf september 2022." 

Ondanks deze moeilijke omstandigheden zullen de meeste telers hun werk voortzetten, aldus Christoph. Desondanks worden er hier en daar wel bedrijven opgeheven. "Het is een sluipend proces, dat jarenlang aanhoudt."

Ook 2022 zal volgens Christoph moeilijk blijven, zonder concrete negatieve trends te noemen. "Voor de groentenverwerkers was de oogst dit jaar in orde, waarbij ook zij natuurlijk met de kosten te kampen hebben. In de fruitsector kwam daar nog bij dat veel grondstoffen schaars waren. Zo'n beetje alle bedrijven hebben zich goed in kunnen stellen op corona. Omikron gaf tot nu toe nog geen problemen, maar natuurlijk is er ook nog geen verbetering in zicht," vat Christoph samen. "Alles is duur geworden, maar ondanks corona gaat het werk door."  

Voor meer informatie:
Christoph Freitag
Bundesverband der obst-, gemüse- und kartoffelverarbeitenden Industrie e. V. (BOGK)
Von-der-Heydt-Str. 9
53177 Bonn, Duitsland
Tel: +49 228 932910
info@bogk.org 
www.bogk.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven