Ahmed Bouklata, Herbal Express, over de huidige marktsituatie:

"Prima vraag naar gesneden kruiden, potkruidenmarkt in winterdip"

Rond de Kerst mag het meestal allemaal wat exclusiever en de kruidenmarkt profiteert hier ook vaak van. Wij spraken met Ahmed Bouklata, de gespecialiseerde kruidenhandelaar van de Keulse groothandelsmarkt, over de huidige marktsituatie en de bevoorrading.

De hernieuwde lockdowns en de 2G-verordening doen zich duidelijk voelen in de horeca, constateert Bouklata. Niettemin verwacht de goed gehumeurde handelaar de gebruikelijke stijging van de vraag in de week vóór Kerst, vooral voor gesneden kruiden. "Wij betrekken onze gesneden kruiden uit vier landen: Spanje, Italië, Marokko en Ethiopië. Zendingen uit Ethiopië komen per vliegtuig naar ons toe en zijn daarom 2 euro/kg duurder."


Ahmed Bouklata bij de marktkraam op de groothandelsmarkt in Keulen. Importgoederen domineren momenteel. Vanaf maart komen de eerste binnenlandse gesneden kruiden weer op de markt.

Prima kerstverkopen
Ondanks corona is Bouklata tevreden over de kerstverkoop tot nu toe. "Net als in andere jaren is er in december meer vraag naar vijf à zes soorten gesneden kruiden. Dit zijn niet alleen de gebruikelijke commerciële soorten - zoals bieslook, tijm en rozemarijn - maar ook marjolein en bijvoet. Peterselie uit Italië is momenteel ook erg populair. De vraag naar deze kruiden ligt nu 15-20% boven het verkoopniveau van de vorige maand."

Potkruidenmarkt in winterdip
Terwijl gesneden kruiden in de wintermaanden voortdurend goed lopen, zit de markt voor potkruiden duidelijk in de winterdip. Naar schatting ligt de verkoop 80% onder het niveau van de zomer. Bouklata: "De afzet van kruiden in potten is nog steeds sterk op de zomer gericht. Duitse producten worden aangeboden, maar in veel kleinere hoeveelheden dan in de zomer. Voor bepaalde soorten - basilicum bijvoorbeeld - lijdt de kwaliteit onder de lage temperaturen, omdat er te weinig zonuren zijn en de goederen binnen één dag moeten worden verkocht."

Bouklata is nogal sceptisch over de toekomst, vanwege het aanhoudende coronaprobleem. "Vooral in de horeca denk ik dat de situatie in de eerste maanden van het nieuwe jaar vrij moeilijk zal blijven. Gelukkig kunnen we onze vaste klanten nog steeds bedienen en dat gaat tot nu toe goed."

Voor meer informatie:
Ahmed Bouklata
Kräuter Express
Großmarkt Köln, Duitsland
+49 177 745 7395
Kraeuter.express@yahoo.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven