Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Opgepast voor double trouble met trips in paprika"

Het laatste waarop telers zitten te wachten is trips in een net geplant paprikagewas. Toch blijkt uit onderzoek, waarover onlangs in deze nieuwsbrief werd gepubliceerd, dat veel telers met een tripsprobleem zitten, vaak al in januari of februari.

Gewasbeschermingsadviseur Ronald Valentin van BioWorks heeft wel een idee hoe dat komt, zo deelt hij vanuit Canada. De Nederlander vertrok in 1997 naar de andere kant van de oceaan en bezoekt er veel telers.

Double trouble
Vroeg starten bij de plantenkweker is volgens Ronald de oplossing voor het probleem. "Daar al moet tripsbestrijding beginnen." Ronald spreekt van een 'double trouble' probleem. "Planten met residu van pesticiden met daarop bovendien nog steeds trips zijn het gevaarlijkst."

Vanwege de residuen starten de biologische bestrijders niet direct goed, en slaan maar moeizaam aan. Hierdoor krijgt trips de kans zich nog verder te ontwikkelen in het begin van een teelt. "Er wordt door telers 'voor gespoten' om 'schoon' te worden en 'schoon' te starten. Vaak maakt men gebruik van dezelfde middelen als waarvan het residu nog op de plant aanwezig is. Dat maakt het eigenlijk nog moeilijker. De tripspopulatie loopt zo nog verder op voordat biologische bestrijders starten."

Nadelige gevolgen
Dit werkt echter averechts, is de ervaring van de teeltadviseur. "In Canada werken veelgebruikte middelen tegen trips al jaren niet meer." Avid (hier bekend als Vertimec) en Success (Tracer) werden in Canada veel in de opkweek gebruikt. "Na vier weken heeft Spinosad (Tracer) nog steeds een 78% doding op de biologische bestrijder Amblyseius swirskii", geeft Ronald als voorbeeld van nadelige gevolgen.

Hij wijst op de levenscyclus van trips. "Bij een kastemperatuur van 20 graden Celsius duurt die cyclus 18 dagen, van ei naar nieuwe adult. Het is dus niet vreemd dat het dan mis gaat. Daarbij komt ook nog eens dat zodra er stuifmeel voorhanden is in de paprikabloemen, de eilegcapaciteit van trips verdrievoudigd in vergelijking met voordat er stuifmeel voorhanden is."

Maatregelen
Vangplaten gebruiken, vroeg inzetten van biologische bestrijders en goed scouten zijn enkele van zijn tips. Voor dat vroeg scouten kent Ronald een simpele plantenval die 'elke teler' zou kunnen toepassen. Een paar planten in een vuilniszak een paar dagen voor de start van de teelt in een nog lege kas plaatsen. Klinkt simpel, maar het is een o zo effectieve methode om bij de start van een teelt plagen te scouten, zo vertelde hij hierover onlangs nog.

Voor meer informatie:
Ronald Valentin
BioWorks
www.bioworksinc.com 
LinkedIn Ronald Valentin