Noors onderzoek naar LED en milieuvoetafdruk om te concurreren met import

Groothandel Bama Gruppen levert verse producten aan de supermarkt van NorgesGruppen. Het bedrijf heeft aangekondigd zich te gaan richten op meer Noorse kasteelt. "Het algemene idee is om waardegroei te creƫren met als doel meer Noorse teelt en meer consumptie van onder andere komkommers en tomaten op een steeds duurzamere manier."

Ondanks onrust en zorgen over hoge energieprijzen is Bama er sterk van overtuigd dat dit deel van de groenten- en fruitsector een belangrijk deel uitmaakt van het potentieel voor een verhoogde Noorse teelt van hun producten. "Wij willen er daarom aan bijdragen dat de Noorse glastuinbouw kan concurreren met import. Dit doen wij door een nog duurzamere teelt te ontwikkelen met een goede kwaliteit," aldus Alvhild Hedstein, Executive Vice President Sustainability and Innovation van de Bama.

In een project wil de groep onder meer de benutting van natuurlijk licht en het gebruik van LED-technologie in de sector verbeteren. "Nieuwe en betere oplossingen kunnen de teelt milieuvriendelijker maken en de uitstoot van CO2 verminderen, onder meer door de botsing met natuurlijk licht. Slimme besturing en gebruik van LED-lampen met aangepaste klimaatregeling zullen de beschikbaarheid van kasproducten vergroten en het energieverbruik en de CO2-uitstoot per product verminderen," aldus Alvhild.

Nieuwe rassen
Centraal in het project staat ook het testen van nieuwe tomatenrassen die zullen voldoen aan de voorkeuren van de Noorse consument. Deze rassen zullen, samen met alle andere tomatenrassen die door de telers van telersvereniging Gartnerhallen worden geteeld, worden opgenomen in het testen van een nieuw systeem voor smaaktests met de consument. Het instrument zal worden opgezet op een digitaal platform.

In het kader van de EU-strategie "van boer tot bord" wordt een methodologie voor levenscyclusanalyse ontwikkeld om de milieuvoetafdruk van voedingsproducten te bekijken. In het kader van het project zal deze methode worden ontwikkeld om onder Noorse omstandigheden te kunnen werken. Dit zal de basis vormen voor een digitaal instrument voor strategische milieu-analyses van verschillende teeltmethoden voor Noorse kassen in vergelijking met importproducten.

Bron: Bama Gruppen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven