Aardbeienteler pitcht plan huisvesting 350 medewerkers

Tholen - Deze week is de bouw van een nieuwe kas van 12 hectare voor aardbeienteler Royal Berry gestart. De groei in areaal betekent dat er meer mensen nodig zijn en die mensen wil teler Jan van Genderen van Royal Berry goed huisvesten. Er ligt daarom een plan voor een woonpark om 350 eigen medewerkers te huisvesten. Jan informeerde de gemeenteraad van Lingewaard er op 2 december over. 

Tijdelijk werd met hulp van de gemeente dit jaar al tijdelijke huisvesting georganiseerd voor het groeiende bedrijf, maar de teler zoekt nu een duurzame oplossing voor de lange termijn. Die oplossing is de bouw van 180 appartementen in een woonpark tegenover een van de teeltlocaties in Huissen. 


Zo zou het woonpark eruit moeten komen te zien. Afbeelding uit presentatie van de teler op 2 december 2021

Situatie verandert
De teler liet op 2 december in een presentatie aan de raad weten dat het vinden en behouden van goede seizoensmedewerkers in de sector een grote uitdaging is. Zelf heeft de teler er nog geen problemen mee, maar de situatie in de sector is wel aan het veranderen. Corona, langere oogstperiodes en medewerkers die van steeds verder komen, vragen volgens de teler om betere voorzieningen.

Over het plan voor een duurzame woonoplossing vindt al anderhalf jaar overleg met de gemeente plaats. Jan: "Daarmee zijn de eerste stappen gezet. Belangrijk is dat men enthousiast is. Je ziet dat zowel bij de gemeente, als ook bij de provincie en ik denk zelfs dat er landelijk begrip is voor de situatie waarin we zitten. Er komen steeds meer mensen naar Nederland om hier te werken en die wil je een goede woonplek aanbieden." 

Enthousiasme
In het woonpark wil de teler 350 eigen medewerkers huisvesten. Het park krijgt ook recreationele faciliteiten, er wordt 1 hectare natuuraanplant bij het park toegevoegd en bovendien biedt de teler aan om ook niet-medewerkers gebruik te laten maken van o.a. sportfaciliteiten.

Volgens de teler is 'de wil' er, naast enthousiasme bij de betrokken ambtenaar die 'het de mooiste plannen vindt die hij tot dat moment zag'. Ook belangrijk is dat tijdens een recente burenbijeenkomst over huisvesting er 'nul klachten' waren over de huidige huisvesting en de bewoners, stipt Jan aan. "We zijn echt trots op onze mensen en dat ook de omgeving positief is, is heel belangrijk."


Tijdelijke huisvesting bij de teler, maar die wil graag deze situatie snel achter zich laten en permanent betere huisvesting kunnen bieden.

Permanent
Toch duurt de besluitvorming (te) lang. Nu de bouw van een nieuwe kas is gestart, die in 2022 af moet zijn, is er haast geboden bij huisvesting. Ondertussen is ook de belichte winteroogst gestart, dus druk is het tegenwoordig altijd. "Gelukkig heb ik goede mensen die hierbij helpen."

De teler verwacht dat het kort dag wordt om volgend jaar al het plan te kunnen realiseren. "In dat geval gaan we voor een tijdelijke oplossing in de hoop alsnog zo snel mogelijk permanent een oplossing voor huisvesting te realiseren."

Voor meer informatie:
Royal Berry
info@royalberry.eu
www.royalberry.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven