Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eetbare bloemen onder ledbelichting bij Piet van Vugt:

"De klant vraagt jaarrond hetzelfde product, dus dat zijn we gaan telen"

Tholen - Met de feestdagen in aantocht is het ook feest in de kas van Van Vugt Kruiden. Gele, paarse en witte viooltjes staan erbij alsof het voorjaar al is losgebarsten. En dat is precies het doel van Piet van Vugt. "Met het installeren van de juiste ledlampen kunnen we nu jaarrond een hoge kwaliteit eetbare bloemen leveren aan onze klanten."

Kleine, groeiende markt
"De violen zijn altijd nog het populairste", vertelt Piet als hij door de kleurrijke kas in Ridderkerk loopt. "Hier staan leeuwenbekjes, dit zijn fuchsia’s. Allemaal eetbaar. Begonia’s komen daar, net als de anjers." Sinds hij begon met de teelt van eetbare bloemen, toch alweer bijna twintig jaar geleden, heeft hij veel kennis van het product opgedaan. Zowel van de teelt, als van de markt. "In de kruiden hebben we altijd al ingespeeld op de vraag van de klant en in de eetbare bloemen is dat net zo belangrijk", vertelt Piet. "Het is nog steeds een heel klein product, al is de markt wel al jaren aan het groeien."

In antwoord op die groeiende vraag, heeft Van Vugt Kruiden drie jaar geleden in Ridderkerk een full-electric nieuwe kas gebouwd, geheel uitgerust voor de jaarrond teelt van eetbare bloemen. "De import van product van ver brengt toch altijd risico’s met zich mee en een groot voordeel van lokaal telen is dat we direct kunnen inspelen op de markt", vindt Piet. "In de eetbare bloemen hebben we vaak te maken met last-minute orders."

Binnen Europa verzorgt Van Vugt Kruiden de verkoop zelf, in samenwerking met logistieke partners. Nederland is een belangrijke afzetmarkt en de Duitsers weten de bloemen ook te waarderen. Buiten Europa worden de klanten door exporteurs voorzien van eetbare bloemen. Tot aan Dubai toe zijn ze te vinden.

Jaarrond hetzelfde product
Ook bij de realisatie van de nieuwe kas stond de wens van de klant centraal. Zo zijn er veel verschillende segmenten, om veel verschillende bloemen te kunnen telen. In potten, goten en in de vollegrond. "De klant vraagt jaarrond om hetzelfde product, zo duurzaam mogelijk geteeld. Dus dat zijn we gaan realiseren," vertelt Piet. Dat betekent telen zonder gas: de kas, demoruimte en kantoren worden verwarmd door 3.500 zonnepanelen in combinatie met de restwarmte van de koelcellen. Dubbele schermen houden zoveel mogelijk licht en energie binnen en grond- en hijsverwarming zorgen voor warmte op de juiste plekken.

Corona gooide echter flink roet in het eten: de markt voor eetbare bloemen stortte volledig in met het sluiten van de horeca. Wederom vraaggestuurd besloot Piet kruiden te telen in de nieuwe kas. Inmiddels is de markt flink opgekrabbeld en vult hij de kas stukje bij beetje weer met eetbare bloemen.

Groeilampen
Nu is daar een extra dimensie bijgekomen. In de kas zijn groeilampen geïnstalleerd. Die maken het mogelijk jaarrond dezelfde kwaliteit te leveren. "Eigenlijk wil je dat het qua lichtniveaus altijd midden juni is in de kas. Qua lichtniveaus dan, de temperatuur mag een stuk lager zijn voor de beste bloemvorming." Mede door het lage energieverbruik van ledlampen, is de keuze op de CoolStack® MAX lampen van Mechatronix gevallen. "Samen met deze leverancier is het ideale lichtrecept vastgesteld. Dat gebeurde deels in de eigen onderzoeks- en demoruimte, waar met speciale armaturen met stuurbare spectra werd gekeken wat het beste werkt voor de eetbare bloemen. De ledlampen met dit spectrum worden nu tralie voor tralie geïnstalleerd. De hoeveelheid licht en de belichtingsduur kan aangepast worden."

"Behalve dat we nu jaarrond bloemen kunnen telen, zien we ook dat de kwaliteit beter is", vertelt Piet. "De teeltcyclus is korter, waardoor je oogst van jongere planten. Dat komt de kwaliteit van de bloemen ten goede." En dat is uiteindelijk waar het hem om draait. "Alle techniek hier staat in dienst van de planten en in dienst van de klant. Als je elke dag 100% kwaliteit uitlevert, weten de klanten je uiteindelijk te vinden."

Voor meer informatie:
Patrick Casteleyn
MechaTronix
pcasteleyn@mechatronix-asia.com  
www.horti-growlight.com 

Piet van Vugt
Van Vugt Kruiden
Hoogzandweg 16
2988 DA Ridderkerk
+31 (0)180 625 660
info@vanvugtkruiden.nl 
www.vanvugtkruiden.nl