Britse aardbeientelers vrij van meeldauw dankzij UV-C-robot

Thorvald, een autonoom robotplatform dat zich momenteel concentreert op het terugdringen van echte meeldauw door middel van UV-C-behandeling, heeft tijdens dit Britse teeltseizoen de meeldauw volledig onder controle gekregen op beide bedrijven waar het actief is geweest bij de behandeling van gewassen. De robot heeft van maart tot oktober 2021 een UV-C-behandeling toegepast om aardbeiplanten te beschermen op ongeveer 10,6 ha op Clock House Farm en 2 hectare op Hugh Lowe Farm, beide in Kent.

In deze periode hoefden de aardbeiplanten van geen van beide bedrijven te worden besproeid met een conventioneel gewasbeschermingsmiddel tegen echte meeldauw: een wereldprimeur, ondanks het feit dat 2021 een jaar was waarin de ziekteverwekker bijzonder veel voorkwam.

Ondanks watersnoodjaar, geen schimmels
Thorvald is ontwikkeld door Saga Robotics en wordt sinds 2019 in het VK getest, maar 2021 is een watersnoodjaar gebleken: onderzochte plantmonsters vertonen geen sporen van de schimmelziekte.

Pål Johan, CEO, Saga Robotics: "Gedurende het hele seizoen hebben onze robots meer dan 7.300 lineaire km aardbeien  behandeld met een volledig effectieve behandeling, 100% betrouwbaarheid van de robotdienst en geen storingen. Deze resultaten hebben de toch al grote belangstelling voor onze service alleen maar doen toenemen."

Dan Sargent van Saga Robotics: "Er is het hele seizoen geen enkele conventionele stof nodig geweest om deze planten te beschermen tegen echte meeldauw en dat is geweldig nieuws voor de telers, hun klanten en de consumenten."

Oli Pascall, algemeen directeur van Clock House Farm, beschrijft het gecombineerde werk op het teeltbedrijf, Berry Gardens, een coöperatie van Britse zachtfruittelers, en de grootste leverancier van zachtfruit en kersen van het VK: "Clock House Farm is er altijd prat op gegaan voorop te lopen bij de innovatie van zachtfruit en heeft dit bereikt door sterke strategische partnerschappen. De eerste drie robots die Saga Robotics gebruikte om gewassen op Clock House Farm te behandelen, werden gekocht door Berry Gardens en zij leverden positieve resultaten op in 2020, hoewel er aanwijzingen waren dat we een sterkere intensiteit van UV-C nodig hadden. Dit is aangepakt met een positief resultaat en de verbeterde resultaten die in 2021 te zien zijn, zijn van een uitstekend beschermingsniveau."

Voor meer informatie:
Saga Robotics
www.sagarobotics.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven