Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Betere sturing van gewas begint bij de wortels"

Hoe kunnen telers hun gewas nóg beter sturen? Daarvoor onderzoekt de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research de wortelomgeving van komkommers. Daaruit blijkt onder meer dat het beheerst aanvoeren van specifiek microbieel voedsel de gewenste controle kan geven.

Met het onderzoek wordt gekeken of het sturen van de wortelomgeving van een gewas geïntegreerd toegepast kan worden door specifiek microbieel voedsel aan de plant te geven. Dat voedsel kan komen uit het type groeimedium, organische mest of uit niet-microbiële biostimulanten.

Het onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen. Zo probeert WUR zoveel mogelijk factoren van het wortelmilieu tegelijk te volgen. Dat gebeurt door het meten van de elementen T, WC, pH en Cx-aanvoer (waarbij de x staat voor de gemeten aanvoer specifiek om één groep te stimuleren) en door met behulp van die metingen de afbraak en voorspelde ophoping in de substraatmat te berekenen.

De onderzoekers vergelijken de voorspelde ophoping met de gemeten ophoping van C, N en zo nodig meer elementen. Daarnaast wachten de onderzoekers op zogenoemde NGS-metingen. Die laten zien hoe de soorten en aantallen van de micro-organismen reageren.

Half 2022 wordt het onderzoek naar wortelmilieu afgerond. Het onderzoek is een PPS-project en wordt gefinancierd door de Club van 100, Stichting Kijk In Je Kas (KIJK) en Glastuinbouw Nederland.​

Bron: WUR

Publicatiedatum: