Aardbeien op goten waar vroeger suikerriet groeide

"De laatste jaren is er een toename in kasprojecten vanwege de inspanningen om voedings- en waterzekerheid aan te pakken. Kassen zijn een groot deel van de oplossing voor deze wereldwijde problemen," zegt Neta Isralls, engineering manager bij Vegtech Netafim Zuid-Afrika. Het bedrijf voert ongeveer 30 kasprojecten per jaar uit in zuidelijk Afrika.

In KwaZulu-Natal bouwde Vegtech een kas van 4.500 m2 voor aardbeien op de plaats waar vroeger een suikerrietveld lag. In de Mt Elias kas staan 65.120 planten, 17 planten per m2. De kas levert nu ongeveer 5 ton aardbeien/maand voor de plaatselijke retailers.

De aardbeienkas in KwaZulu-Natal, waar vroeger suikerriet en groenten werden geteeld (foto's: Vegtech Netafim South Africa)

Het klimaat in de kas wordt gehouden op 22 tot 28°C met een relatieve vochtigheid van 60-70%. De planten worden één keer per jaar vervangen en de teelt duurt ongeveer 7 tot 8 maanden, afhankelijk van het klimaat. "Aardbeien rijpen in een kas beter dan in de vollegrond, met minder pieken en dalen, maar de rijpingsperiode is niet noodzakelijkerwijs sneller in een kas," zegt Neta.

"De uitdaging was om een kas die voor de groenteteelt werd gebruikt, in zeer korte tijd te verplaatsen en om te bouwen tot een aardbeienkas," zegt hij. "De aardbeien moeten tegen een bepaalde tijd van het jaar geplant zijn en de klant wilde de laatste groenten geplukt hebben voordat we de kas verhuisden en opwaardeerden voor aardbeien."

De Mt Elias-kas vanuit de lucht, met de suikerrietvelden waar KwaZulu-Natal bekend om staat.

Voor meer informatie:
Neta Isralls
Vegtech
+27 21 987 6980 
info@vegtech.co.za
www.vegtech.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven