Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CombiVliet oogst eerste mini-troscherrytomaten in Rilland

Vorige week kwamen de eerste mini-troscherrytomaten uit de belichte kassen van CombiVliet in Rilland. Dat is uniek voor CombiVliet, of toch niet? "De eerste teelt op deze toen nieuwe vestiging in Rilland in 2005, was ook cherrytomaten aan de tros", herinnert Hans Bouten, Locatiemanager van ZeeVliet, zich. "Doordat de markt om grotere tomaten vroeg, zijn we toen al snel overgeschakeld op grotere trostomaten.” 

Steeds kleinere tomaatjes
CombiVliet heeft verschillende soorten en kleuren tomaten in haar assortiment, geen andere vruchtgroenten. “In overleg met Harvest House, het bedrijf wat onze producten vermarkt, bepalen we jaarlijks welke soorten en typen we gaan telen. Het moet een compleet assortiment zijn, wat we jaarrond aan kunnen bieden vanuit Nederland.”

CombiVliet heeft steeds meer kleinere tomaatjes in belichte kassen staan. “De consumenten willen namelijk jaarrond Hollandse tomaten", legt Martine van der Meer van CombiVliet uit. "Ze zien nog steeds dat in dezelfde verpakkingen allerlei soorten tomaten worden gedaan door de retailer. Dan denk je dat je Hollandse tomaten koopt, maar een paar weken later, zitten er in dezelfde verpakking ineens buitenlandse tomaten. Daar houden consumenten niet van! Ik ook niet, want ik had het vorige week ook in de supermarkt…. Zeker niet als het vanuit verre landen in gekoeld transport naar Nederland komt waardoor de smaak verdwijnt. Buiten dat het niet echt duurzaam is om ze van zo ver te halen, is het funest voor tomaten om ze te koelen. De smaak verdwijnt en komt niet meer terug…" 

Binnen 2 dagen in het schap
Op locatie ZeeVliet heeft CombiVliet 5 hectare mini-troscherrytomaten staan voor het komende seizoen. "De eerste trosjes beginnen te kleuren", deelt Hans. "Omdat we eigenlijk altijd de wat grotere trostomaten hebben gehad, is dit op het gebied van teelt en arbeid een uitdaging. Het is gewoon anders dan wat we ruim 15 jaar gewend zijn. Dat maakt het ook wel weer leuk!"

De locatie in Rilland is in totaal 17 hectare groot. Op de overige 12 hectare teelt CombiVliet de grotere trostomaten. "Deze worden direct in de eindverpakking geoogst. Deze 5 kg verpakkingen worden direct door de kopende partij opgehaald bij ons. De mini-troscherrytomaten worden bij ons verpakkingsbedrijf Greenpack verpakt in portieverpakkingen naar wens van de afnemer. Deze liggen binnen 2 dagen in het schap, waardoor ze van super kwaliteit zijn. Ze zijn echt lekker zoet! Maar let op, niet thuis in de koelkast. Dat is zo zonde van de smaak."

Energiebeleid
De lampen zijn aan in de kassen in Rilland, maar hoe zit dat met de oplopende energieprijzen? Hans: "Het energiebeleid is dit jaar één van de grootste uitdagingen! De energie is zo kostbaar geworden dat telers continue zoeken naar de juiste balans tussen teelt en energie. Er wordt over het algemeen minder belicht. De teelt wordt aangepast op minder groeilicht door een grotere stengelafstand en een specifieker snoeibeleid. Dit doen we omdat het groeilicht wat we hebben, optimaal benut moet worden door de plant."

Het gevolg van dit efficiënte groeilichtbeleid is dat de productie hierdoor lager uit zal vallen dan in voorgaande jaren. "Dit heeft natuurlijk ook impact op de arbeid. De producten zullen ook meer op moeten gaan brengen, omdat de schaarser zijn en duurder om te telen. Dit is de wereld van vandaag, we bewegen mee als CombiVliet en maken er wat moois van!"

Voor meer informatie:
Martine van der Meer
CombiVliet
info@combivliet.nl
www.combivliet.nl