Nieuwe test kan ToBRFV in 10 seconden opsporen

Er is een nieuwe test ontwikkeld om Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) op te sporen. De test werkt als volgt: knijp het sap van een tomatenblad uit in een met water verdunde pipet en laat de vloeistof vervolgens gewoon op de papieren teststrip vallen. Als de papieren teststrook na 10 seconden twee donkerrode horizontale lijnen vertoont, is het tomatenblad besmet met ToBRFV. Het nieuwe papieren teststaafje werd ontwikkeld in het laboratorium voor botanische virologie van de landbouwuniversiteit van Shandong.

Professor Li Xiangdong, een specialist in botanische virologie en woordvoerder van het lab, introduceerde onlangs de nieuwe test: "Ons lab heeft onlangs een papieren test ontwikkeld die ToBRFV in 10 seconden kan detecteren. De gevoeligheid van deze test is hoog in vergelijking met andere testmethoden. De test is ook specifieker, gemakkelijker te gebruiken, eenvoudiger om mee te werken en zeer geschikt voor het op grote schaal testen van monsters in de kas. De test kan waardevolle vroegtijdige waarschuwingen geven voor de uitbraak van ToBRFV."

De sleutel tot de preventie van ToBRFV is een snelle identificatie en een systeem voor vroegtijdige waarschuwing. De huidige testen bestaan uit ingewikkelde methoden, waaronder PCR-testen en fluorescentietesten. Deze methoden vereisen vaak precisie-instrumenten en opgeleid personeel. De nieuwe papiertest van professor Li Xiangdong en het laboratorium voor botanische virologie vereenvoudigt de procedures en kan binnen enkele seconden of minuten een resultaat opleveren dat met het blote oog kan worden waargenomen zonder het gebruik van precisie-instrumenten. Deze methode is ideaal voor testen in de kas.

Volgens professor Li Xiangdong combineerde het lab ToBRFV-deeltjes met tumortechnologie om 17 stammen van ToBRFV monoklonale antilichamen te bereiden. Het team nam vervolgens 2 verschillende soorten monoklonale antilichamen en fixeerde deze afzonderlijk op een combinatie van een colloïdaal goudkussen en een salpeterzuur cellulose membraan. De combinatie is ingebed in een stukje papier dat monoklonale antilichamen kan detecteren in een vloeibare oplossing die 12.800 maal werd verdund (met 8ug tomatenbladsap). De methode is snel en nauwkeurig: het papieren testpapiertje reageert niet op andere tabaksbladvirussen of andere tomatenbladvirussen.

"We hebben soortgelijke testen gedaan op paprikabladeren en even uitstekende resultaten verkregen. We hebben al een nationaal octrooi aangevraagd en onze test met papieren teststrookjes is getest door tuinbouwdepartementen en bedrijven in Shandong, Hebei, Henan, Jiangsu en Anhui," aldus professor Li Xiangdong.

Bron: k.sina.com.cn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven