Betere kwaliteitsinspectie moet voedselverspilling voorkomen

Clarifruit heeft een platform voor kwaliteitscontrole van groenten en fruit ontwikkeld. Het AI-aangedreven softwareplatform maakt gebruik van geavanceerde computervisietechnologie om de kwaliteitsinspectie van verse producten te automatiseren. Er vindt analyse plaats van factoren zoals grootte, kleur van de vrucht en de stengel of zichtbare defecten. Het platform zal ook het kwaliteitscontroleproces digitaliseren en standaardiseren, waardoor het bedrijf nauwkeurige, hoogwaardige realtime gegevens krijgt, evenals bruikbare inzichten om zakelijke beslissingen te optimaliseren.

Dole werkt samen met Clarifruit om samen stappen te zetten tegen voedselverspilling. Begin 2021 rondde Dole een proefproject af dat het samen met Clarifruit had opgezet als onderdeel van de belofte van Dole om tegen 2025 de voedselverspilling binnen de bedrijfsactiviteiten tot nul te herleiden.

Dole zette in februari 2021 ook Sunshine For All (SFA) op, een jaarlijkse fonds ter waarde van 2 miljoen dollar dat samenwerking op het oog heeft met jonge bedrijven en start-ups om sneller innovatieve technologieën op te nemen in de bedrijfsstrategieën. Het fonds staat open voor agritech start-ups over de hele wereld die Dole kunnen helpen haar belofte waar te maken. 

De Clarifruit-app wordt momenteel gebruikt voor verse ananas. In de pakstations van Dole wordt de waar geïnspecteerd vóór verzending en ook bij aankomst op de bestemmingsmarkt vindt er een controle plaats.

Elad Mardix, CEO en mede-oprichter van Clarifruit, zegt dat het softwareplatform de kwaliteitscontrole in de hele toeleveringsketen van verse producten zal automatiseren. "Het platform analyseert automatisch de kwaliteit van producten. Het is sneller en efficiënter dan inspectie door mensen, maar het belangrijkste is dat het objectief is. Het platform zal altijd het fruit op dezelfde manier beoordelen. Hiermee kunnen klanten hun kwaliteitscontrole dynamisch beheren en het proces in realtime besturen. Het levert gegevensgestuurde inzichten, zodat Dole de leveringskwaliteit kan afstemmen op de specificaties van de klanten."

"De mobiele app van Clarifruit beoordeelt via een foto automatisch de uiterlijke kenmerken van het fruit, zoals grootte en kleur. Voor de beoordeling van de interne kwaliteit van het fruit kunnen nog steeds bestaande apparaten worden gebruikt en kunnen de gegevens draadloos via de mobiele telefoon naar het platform worden verzonden, of indien nodig ook handmatig worden ingevoerd. Het systeem is cloudgebaseerd, zodat bedrijven zoals Dole overal ter wereld toegang hebben tot de informatie op het platform. Het grootste probleem in de toeleveringsketen is kwaliteitsmismatch. Clarifruit kan de informatiestroom optimaliseren en objectieve en consistente inspecties aan beide zijden van een transactie opzetten zodat de kwaliteitsmismatch tot een minimum wordt herleid en bij elke klant de gevraagde kwaliteit terechtkomt."

"Op dit moment ondersteunt ons computervisieplatform al 17 productcategorieën. Alle productcategorieën hebben zeer verschillende kenmerken en we hopen ze allemaal te kunnen beoordelen. We verwachten dat het aantal productcategorieën dat door ons platform wordt ondersteund in de komende 12 maanden zal verdubbelen. Wij zijn van mening dat de sector meer standaardisatie nodig heeft in de hele toeleveringsketen. We richten ons op samenwerking met de toonaangevende retailers en groothandels."

"We wilden de beste manieren identificeren om kwaliteitsfruit te leveren met behulp van technologie", vertelt Barbara Guerpillon, hoofd Ventures bij Dole. "Zoals in elk bedrijf is winstgevendheid belangrijk, maar met de pilot wilden we ons personeel bijscholen en technologie gebruiken voor onze activiteiten. Het minimaliseren van kwaliteitsmismatch betekent lagere afkeuringspercentages van onze distributeurs. Minder productverlies dus en hogere inkomsten. Tegelijkertijd voorkomen we fruitverspilling bij de retailer, omdat er geen afgekeurd fruit meer wordt weggegooid."

"De pilot heeft ons niet alleen geholpen dichter bij onze belofte te komen om tegen 2025 de verspilling van fruit tot nul te reduceren, maar het heeft onze medewerkers ook de kans gegeven om hun vaardigheden bij te spijkeren en technologie te gebruiken voor meer efficiëntie."

Voor meer informatie:
Elainn Gey
Dole Sunshine Company
Tel: +65 9628 2323
eGey@peppercomm.com
sunshineforall.com
www.clarifruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven