Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afvalenergiecentrale draaide langer door om elders CO2-tekort op te vangen

Tholen - In 2019 startte afvalenergiebedrijf AVR met levering van afgevangen CO2 aan de glastuinbouw. Met de huidige oplopende gasprijzen komt die keuze nu goed van pas.

Daar waar enkele grote CO2-bronnen de afgelopen tijd niet beschikbaar waren, kon de installatie van het bedrijf in Duiven langer draaien om telers CO2 te blijven leveren. Dat vertelde projectmanager Hans Wassenaar vorige week tijdens de Meet&Greet Energie van Greenport West-Holland, waarin naast Hans ook Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland en Jacob Limbeek van OCAP uitgebreid op de CO2-ontwikkelingen in de sector ingingen.

Rozenburg
AVR begon in het najaar van 2019 met het leveren van de eerste tonnen CO2 aan de glastuinbouw. Dat doet men in vloeibare vorm, afgenomen door Air Liquide. 

Nu kijkt AVR ook naar afvang voor levering aan de glastuinbouw met een installatie in Rozenburg, in het Rotterdamse havengebied en daarmee vlakbij de glastuinbouw in onder meer Westland. "We kijken naar de bouw van een vijf keer grotere installatie dan we in Duiven hebben." 


AVR in Duiven levert CO2 aan huizen en de glastuinbouw

SDE++
Het afvalenergiebedrijf wil in Rozenburg de CO2 niet vloeibaar, maar via leidingen gaan leveren. Daar zitten echter wel enkele haken en ogen aan. Met de bouw van het project is meer dan honderd miljoen euro gemoeid. Daarom stelt AVR randvoorwaarden, alvorens men fiat geeft op de bouw.

Eén van die randvoorwaarden is het verkrijgen van subsidie uit de SDE++-pot. Dit jaar is die aanvraag gedaan, maar omdat de pot met daarin vijf miljard euro ver is overtekend, is het afwachten of AVR ook daadwerkelijk subsidie krijgt. "Het wordt heel spannend", zo gaf Hans aan. "Voor ons is subsidie essentieel om te kunnen investeren."

Leidingen
Ook belangrijk is de komst van een leidingnetwerk. De levering van CO2 vanuit AVR moet via leidingen van OCAP gaan. Die leidingen liggen al in de buurt, want OCAP heeft al twee CO2-bronnen in het het havengebied. "De pijp van OCAP ligt op 800 meter van waar wij zouden willen bouwen."

Dat is dus niet de grootste uitdaging, zo wilde Hans maar aangeven. Uitdagender is infrastructuur voor CCS, Carbon Capture and Storage, oftewel CO2-opslag in de bodem. Voor deze opslag wordt aan twee grote projecten gewerkt (Porthos en Aramis), waarbij CO2 in de zeebodem opgeslagen moet worden. Of en wanneer die projecten er komen, is nog niet bekend.

Duidelijkheid over CCS en CCU
Hans wees op het belang van een voorspelbaar Haags beleid. "Onze terugverdientijd is 15 jaar bij deze investering voor deze installatie, dus daarom willen we graag zekerheid over de lange termijn. Die is er nu niet, omdat bijvoorbeeld de tarieven voor industrieheffing op CO2 maar tot 2030 bekend zijn. Wordt Carbon Capture and Use (CCU) ook na 2030 als CO2-besparing opgenomen? Dat willen wij weten."

AVR valt met haar installaties nu deels al onder het Europese Europese Emissions Trading System (EU ETS). Daarin lopen de prijzen de laatste tijd flink op, waarmee levering aan de glastuinbouw onaantrekkelijk kan worden. Nu nog voor fossiele CO2, maar niemand weet nog wat er op termijn, mogelijk onder politieke of maatschappelijke druk, met biogene CO2 gaat gebeuren. 

Aan het eind van zijn verhaal kreeg Hans de vraag wat er gebeurt als AVR in de 2021-ronde van de SDE++ geen subsidie krijgt. "Dan schuift het project op naar de volgende ronde." Zodra de subsidie er is, is een doorlooptijd van drie jaar volgens Hans 'wel realistisch'. Gevolgd door een slag om de arm: duidelijkheid over CCS. 

Voor meer informatie:
AVR
www.avr.nl